Bild på en Volvo med röd fälg

LACKA FÄLGAR – SÅ HÄR GÖR DU

I stället för att köpa nya fälgar så kan man ta hand om dem man har. Genom att lackera om sina fälgar kan du ge dem ett nytt liv. Du kan dels lämna in dina fälgar och få dem lackerade eller så lackerar du om dem själv. Om du lämnar in dem hos någon så kan du få dem lackerade med pulverlack eller sprutlack. Du kan även välja att blästra dina fälgar istället för att lacka om dem. Vi på ABS Wheels rekommenderar inte att man ska ”lacka fälgar”, det håller helt enkelt inte särskilt länge. Se hellre till att sköta om fälgarna på rätt sätt. Vi rekommenderar Meguiars bilvårdsprodukter

Det är inte svårt att lacka gamla fälgar.

Väljer du att lackera om dina fälgar själv så är det inte så svårt. Se bara till att du har allt hemma som du behöver. 

Du behöver ha sandpapper:

  • T-röd
  • trasa
  • avfettning
  • Fälgborste eller tvättsvamp

sedan kan du valfritt även ha sprayburkar med den färg du vill använda, en flaska med klarlack i sprayform, 1 burk med silverspray eller kromspray, varmluftspistol eller hårtork samt maskeringstejp. Kostnaden för materialet kan variera och en del av det har du kanske redan hemma. Dock är det ett billigare alternativ att göra det själv än att lämna in. Dock om du vill få ett garanterat resultat eller känner dig osäker så kan du lämna dem till någon som är expert på lackering av fälgar. Sedan kan du göra som det står nedan. Givetvis finns det flera olika sätt att lackera fälgar på och kanske du har egna idéer. Dock är detta en bra grund.

Ventilation och arbetsplats är viktigt.

Se till att du står på ett ställe med god ventilation. Ta sedan bort alla fälgar från din bil. Se till att rengöra fälgarna noga med avfettning samt att gnugga riktigt ordentlig. Alla hörn av fälgen ska bli rena. Efter att du noga rengjort fälgarna så ska du använda dig av sandpappret för att slipa bort den gamla lacken. Ju mer lack du får bort desto bättre kommer den nya lacken att fästa.

När du fått bort den gamla lacken med sandpappret så blir fälgen matt i färgen. Ta då fram en trasa som du doppar i T-röd och tvätta sedan av fälgarna med det. Detta är för att allt damm ska försvinna. Efter att du gjort detta så är det dags för första sprayningen. Ta den färg du önskar och skaka burken ordentligt. Spraya sedan med cirka 30 cm avstånd så att hela fälgen täcks. Gör det inte för snabbt utan spraya lugnt och metodiskt. Det kan börja rinna annars. Efter detta är gjort så kan du vänta 10 minuter innan nästa lager. Om du vill kan du blåsa värme med varmluftspistol eller hårtorken om du vill att det ska gå snabbare. Sedan kan du spraya på ett lager till med färg. Upprepa process med att vänta/blåsa varmluft för att sedan lägga på ett tredje och sista lager med färg. Om du är smart så kan du ta och påbörja arbetet med de andra fälgarna när den första torkar och så vidare.

Lacka och spraya

En del vill gärna ha en ram på sina däck i silver eller andra färger. Om du vill addera detta på dina fälgar så ska du vänta minst 20 minuter efter att du lagt på det sista lagret med färg. Sedan använder du maskeringstejpen och tejpar ditt mönster och sprayar med silverfärg på samma sätt som första färgen. Alltså tre lager med väntetid emellan så att det hinner torka. Ta sedan bort maskeringstejpen och fälgen är klar. Dock är det bra att vänta minst en timme innan du kränger på däcket och sätter den på bilen igen. Dock är det bra att avvakta två dagar minst innan du sätter på dem på bilen. Du bör även se till att få dina däck balanserade igen då detta ändras eftersom du både slipat och lackat dem.

Köp istället nya och snygga fälgar här.