ABS Wheels exklusiva guide

Däcktryck

Visste du att felaktigt däcktryck är en av de vanligaste orsakerna till att däck slits ut snabbt eller blir trasiga? Dessutom påverkas säkerheten negativt om däcktrycket inte är korrekt. Som om inte det vore nog ökar även bränsleförbrukningen om trycket skulle vara för lågt. Med denna kunskap är det inte konstigt att de flesta bilförare väljer att regelbundet kontrollera däcktrycket.

Hur ser man däcktryck enklast?

Det finns många olika sett. Här listar vi upp 3 olika alternativkällor för dig.

k

Tanklocket

Kolla vid bilens tanklock, oftast finns det ett klistermärke där som anger hur många bar du ska använda.

tanklock

Instruktionsboken

I bilens instruktionsbok finns ett kapitel som handlar om just däcktryck och däck. Där ser du allt!

instruktionsbok däcktryck

Däcktryckstabell

Du kan se svaret även genom att besöka vår Tabell som visar lufttryck till däck (för din bil) Intressant – Pinky Swear!

däcktryck tabell

F.A.Q & Utförligare info

Hur du vet vilket däcktryck som är rätt

Ditt fordons tillverkare bör ha angett vad som är korrekt i fordonets dokumentation, mest känt som instruktionsboken eller manualen. Ibland finns också ett klistermärke på insidan av förarens dörr. Hittar du ingen officiell dokumentation är en lösning att titta i en däcktryckstabell på nätet.

När du vet vilket tryck du ska ha är det bara att antingen använda en egen tryckmätare eller de tryckmätare som finns tillgängliga på bensinstationer. Enda gången det är rekommenderat att ha ett högre däcktryck än vad som anges av tillverkaren eller i en däcktryckstabell är om du tänkt lasta betydligt mer än normalt. Ett exempel är om hela familjen ska ut på semester med rikligt med packning.

Modernare bilar har tpms

Moderna bilar har ofta ett eget övervakningssystem för just däcktryck. Det kallas TPMS (Tire Pressure Monitoring System). Denna aktiva däcktrycksövervakning brukar kunna läsas av på bilens instrumentpanel. Vanligtvis fungerar det genom att en sensor sitter i varje däck i anslutning till däckventilen. En bidragande orsak till kravet på TPMS är faktiskt miljöskäl. Som tidigare nämndes ökar bränsleförbrukningen vid för lågt däcktryck.

Från november 2014 finns krav på TPMS på nya bilar. Fördelen är att livet blir enklare som förare då det elektroniska systemet automatiskt håller dig uppdaterad om däcktrycket. Nackdelen med TPMS är att det kan innebära ökade kostnader i samband med däckbyte. Saknar du TPMS kan du ha som vana att gå igenom däcktrycket regelbundet. Ser du snabba förändringar som gör att du måste fylla på luft oftare än normalt bör du kontrollera att däckventilen inte är skadad.