Hur monterar man?

För- och nackdelar med hjulsidor

Det finns många typer av bilägare, där en del är genuint intresserade av sina bilar och andra endast vill ha någon form av transport som tar dem från A till B så prickfritt som möjligt – och alla andra däremellan.

 

Tycke och smak är dessutom det som styr när det handlar om att utrusta den egna bilen. Ett val man som bilägare ska göra är bland annat om man ska ha hjulsidor eller fälgar på bilen. Ibland ingår aluminiumfälgar som standard när man köper bilen och då har man förstås inget val, men när det exempelvis handlar om vinterhjul får man oftast välja variant. Vilka är då för- och nackdelarna med att ha hjulsidor på bilen?

Fördelar med hjulsidor

Allting beror förstås på vad man jämför med, men om du tänker dig en uppsättning vanliga plåtfälgar på en bil. Hur snyggt är det? Inte så särskilt roligt, va? En hjulsida smyckar inte bara själva hjulet billigt, utan hela bilen. Det finns en mängd olika hjulsidor att välja bland, dessutom, så det är inte svårt att hitta både en och flera favoriter. Ytterligare en fördel med hjulsidor är att de (åtminstone till viss del) skyddar plåtfälgen under mot exempelvis vägsalt. Har du en liten plånbok är det här något för dig.

Nackdelar med hjulsidor

Den största nackdelen med hjulsidor är att de går att tappa, till skillnad från en fast fälg. Särskilt billiga varianter kan släppa från plåtfälgen och fara ned i diket när du är ute och kör. Detta märker du dessutom inte förrän du är hemma igen. Sedan finns förstås alltid risken att någon tar hjulsidorna för dig när bilen är parkerad. En annan nackdel är att hjulsidan är tillverkad av plast och därför kan spricka (något många erfarit vid montering), men här handlar det mycket om fabrikat och prisklass.

 

Vilken ska du välja?

Kvalité går väl före pris?