Vindrutetorkare – Så här fungerar det!

Fukt och smuts kommer ständigt i kontakt med bilen när du är ute och kör och för att undvika dålig sikt samt att bilen får en alltför smutsig vindruta, används vindrutetorkare, oftast både fram och bak på bilen.

Dock brukar det endast förekomma en vindrutetorkare på bakrutan medans framrutan, d.v.s. vindrutan ofta är utrustade med dubbla sådana.

vindrutetorkare

Vindrutetorkarens ursprung

Vindrutetorkaren uppfanns redan 1903 i USA av en kvinna och ranchägare. Hon hette Mary Anderson. Idén kom när hon efter en resa till New York, såg alla spårvagnsförare som var tvungna att öppna fönsterrutorna på sina vagnar när snön eller regnet öste ned. Det tog dock ett tag innan denna nya innovation satte sina spår, då folk hade vanan att helt enkelt ta bort rutorna när det regnade för mycket. Idioti? Maybe 🙂

Så här byter du torkarbladen

Mekanism

Den tidiga vindrutetorkaren var handdriven men nuförtiden består hela systemet av en liten motor, ett kraftöverföringssystem med torkarblad som är avsedda att svepa bort smuts eller fukt från rutan. Anordningen kan också innehålla spolarvätska som sprutas upp på vindrutan för att först göra den ren och avlägsna ingrodda fläckar m.m. innan torkarbladen passerar över den. Torkarblad kan enkelt ersättas när de blivit slitna utan att du behöver byta ut hela systemet. De moderna bladen brukar ha en märkning för att visa när det börjar bli dags att byta ut dem.

vindrutetorkarmotor

I videon längst ner ser du hur motorn fungerar tillsammans med torkarbladen.

Olika vindrutetorkare på olika bilar

Din bilmodell använder vindrutetorkare som är avsedda för just den bilen, då rutans form varierar från fordon till fordon. Detta gör att torkarbladen måste vara gjorda för att kunna svepa över rutan friktionsfritt och smidigt. Här kommer aspekter som böjning, längd, lutning samt infästning in i bilden och förutom dessa faktorer, måste gummit i torkarbladen innehålla rätt blandning av natur-och syntetgummi för att ge det perfekta resultatet.

Bör bytas 1 gång per år!

Vindrutetorkare bör bytas ut ca 1 gång per år om du är angelägen om att bibehålla den goda sikten och undvika att även vindrutan slits av det gamla gummit. Solljus, vind och smuts gör att vindrutetorkare utsätts för ganska starka påfrestningar och faktum är att på sikt kan även torkarmotorn bli utsliten.

Så här fungerar en vindrutetorkare (video)

Vill du boka tid för byte av torkarblad?