Personskador och dödsfall i trafiken

Hur många personer skadas svårt i trafiken varje år?

Varje år skadas omkring 3000 personer i Sverige. Jämför man denna period med föregående år så har andelen trafikolyckor minskat. Generellt sett kan man konstatera att vi blivit mycket bättre i trafiken på senare tid. Andelen lindrigt skadade har minskat avsevärt jämfört med för 10 år sedan.

Att vi någon dag når nollvisionen är en dröm vi många i bilbranschen drömmer om. Hur ska vi nå nollvisionen? Och vad kan man göra för att nå det?

bilolycka krock

Enligt ABS Wheels teori så finns det 4 orsaker:

Mänskliga faktorn

Den mänskliga faktorn: Här begår vi som människor onödiga fel. Eller rent ut sagt tragiska fel! Exempelvis gjorde vi en undersökning nyligen där det visade sig att var sjätte bilist inte hade en aning om var dom bästa däcken ska sitta. För er med lite koll så vet ni svaret…

*

Sveriges vägar

Sveriges osäkra vägar! Tro det eller ej men vi har faktiskt jävligt dåliga vägar på vissa landsområden. En krokig landsväg är exempelvis farligare än en vanlig motorväg . Detta påstående finns även med i trafikboken.

Bildäck (fordon)

Dåliga däck är en av de största anledningarna till att man krockar eller bidrar till en bilolycka. ABS Wheels har upplyst detta för Expressen och Aftonbladet som skrivit om det år 2016 och 2017. Var försiktiga med vad ni köper för däck!

Droger/missbruk

Många dödsolyckor begås av människor som varit påverkade. ”DDAD” är ett motto alla bör följa! För att minska ner andelen som skadas i trafiken bör alla bilar ha alko-start. Fler regler är bra! – Hos oss får du exempelvis inte handla fälgar eller bildäck om du är berusad.

Viltolyckor, tips och råd

rovdjur

Hur många rapporterade viltolyckor sker varje år?

I Sverige rapporteras det ca 40.000 – 50.000 viltolyckor varje år. År efter år är det samma veva, vad gör regeringen åt det här? Vårt ärliga svar är att dom inte gör något alls. Det finns fakta på att 35% av alla viltolyckor alltid sker under perioden oktober – december.

Varför har man ingen åtgärdsplan för just den perioden?  Under skrivandes stund så har vi fått in totalt 15303 viltolyckor (då är vi i maj månad) fortsätter vi i den här takten kommer vi att landa på samma ca 42040 viltolyckor totalt för år 2017. Vilket bör vara en förbättring….

Det finns väl en åtgärdsplan hos regeringen?

Nja, det finns en kampanj som går under namnet ”tänk efter före” som går ut på att du som fordonsförare ska bidra genom att planera och förbereda din resa. Det finns även en APP, vi på ABS Wheels har testat den och det är inget vidare.

ABS Wheels åtgärdsplan!

Placera stängsel runt varje bilväg. Gör det enkelt, låt inget djur passera förbi. Kan Donald trump göra en mur så kan vi väl göra en mur? Skämt åt sido. Ni förstår tanken? Om inte så ber jag er att kommentera nedan 🙂

Tänk er ett djurvänligare staket (ej taggig, farlig eller eldriven) jag menar alltså ett vanligt stängsel. Nu finns det dom som kommer att tänka ”ooh stackars djur” men ställ dig den enkla fråga, varför ska rovdjuren ens få vara i trafiken? Låt dom trivas och njuta i skogen, gör en åtgärdsplan som får dom att må bättre där.

Fler stängsel

Med fler stängsel kan vi se till att rovdjuren inte springer ut mot vägarna.

Finansiering?

Det är upp till regeringen att hitta på något bra som funkar.

Sociala kanaler

Trafikverket bör informera mer på sociala medier om olika trafikfaror. Dels via betalannonser som går specifikt mot 18-26 åringar.

Älg

Följ Älgskadefondsföreningen, de har sjukt bra tips!

Dödsfall, män och tips

trafik människor illustration

Hur stor andel av de som omkommer i trafiken är män?

Det värsta påståendet som finns är ”kvinnor kan inte köra bil” seriöst? Du som har det här tankesättet år 2017 kanske ska sadla om?

Om man räknar med hela Sveriges bilister som omkommer i trafiken så består 75% av män. Vem är det då som inte kan köra?

Orsaken till att vi män överrepresenterar statistiken vad gäller dödsfall beror på att vi överskattar vår egna körförmåga. Vi män tror oss vara så mycket bättre vad gäller bilkörning. Den onödiga självsäkerheten vi bär på gör att vi känner oss odödliga och tar därför till onödiga risker.

  • Kör försiktigt och ta det lugnt. Du vet väl att du bara sparar några minuter genom att köra fort? Kör du 5 mil i 110km/h på en 90-väg så lär du knappast spara mer än 10 minuter.

körning i mörker

Hur stor andel av alla trafikolyckor med personskador sker i mörker?

En tredjedel av alla trafikrelaterade olyckor sker onödigt i mörkret. Man kan säga att majoriteten i praktiken består av män.  Samtliga trafikolyckor som sker i mörket är för närvarande 25-30%.

bildäck

Det finns mycket du kan göra för att undvika det, läs våra 6 tips:

L

Avstånd

Var noga med att hålla längre avstånd. 3 sekunders-regeln är bra men enligt ABS Wheels så kan man försämra dessa tre sekunder bara genom att använda felaktiga bildäck.

Körstil

Oftast blir man tröttare när det blir mörkt. Detta ligger i människans natur så därför bör du ta det extra lugnt och ta fler pauser.

Vila hemma

Vila ut och var vaksam när du ska ut och köra på kvällen.

Spolarvätska

Kolla så att bilen har spolarvätska. Det kan vara livsavgörande under mörker…

Avstånd

Kontrollera belysningen och glöm inte bort att kolla heljuslamporna!

Regler

Följ regelboken nogrannt och undvik gärna krokiga och smala vägar.

Nu kommer vi att gå in på området dödsfall, känsliga läsare varnas för att scrolla ner....

Hur många personer dödas årligen i trafiken i sverige?

Det dör i snitt 250 personer per år vilket nästan är en person om dagen om man plockar bort alla röda dagar. Det är helt galet att så många människor ska behöva dö? Vi befinner oss på år 2017 och vi har fortfarande inte nått nollvisionen.

Det är väldigt tragiskt att det dör så många svenskar varje år i onödan. Oftast beror dödsfallen på  grund av droger, alkohol och osäkra förare. Kom ihåg att 75% av ovanstående dödsfall är män!

”Visste du att det varje år dör omkring 1,3 miljoner människor i världen till följd av trafiken”

Vill du veta något som kommer att göra dig arg.

Endast 57% av världens länder har krav på bilbälte.

ABS Wheels

  • 250% 250%
  • 250% 250%
  • 250% 250%
  • 250% 250%
  • 250% 250%
  • 250% 250%
  • 250% 250%
  • 250% 250%
SNABBFAKTA
250 personer dör varje år

3000 personer skadas varje år

75% av bilolyckorna är män inblandade

  • 250% 250%

FAQ – avgaser, koldioxid, däck och hjul.

Hur stor del av sveriges totala koldioxidutsläpp orsakas av vägtrafiken?

Sveriges koldioxidproblem har ett stort samröre med vägtrafiken. Idag räknar man att 30% av Sveriges totala utsläpp beror på trafiken. Hur löser man det här på bästa sett? Gör det billigare för Sveriges invånare att införskaffa elbil.

Vilket ämne i avgaserna bidrar till markförsurningen och kan skada andningsorganen?

Det här bör du veta i det här stadiet? Koldioxid. Visste du att om vi fortsätter trycka på växthuseffekten så kommer våra barns, barns – barnbarn inte att ha det bra.

Vilket ämne i bilens avgaser försämrar blodets förmåga att transportera syre?

Kolmonoxid heter ämnet och det är de ämnet som dödar dig. Många självmord begås tyvärr med hjälp av kolmonoxid. Återigen, om vi svenskar börjar använda elbilar så slipper vi dom här problemen.

Vilket däck tyder på felaktig framvagnsinställning/hjulinställning?

De mest skadade däcket brukar det oftast vara i 9/10 fall. Det ser du genom att kolla på de däcket som slitits mest.

Måste samtliga däck på en personbil vara av samma typ?

Du får absolut inte blanda dubbdäck med friktionsdäck.  Så svaret på den här eviga frågan är: JA DET MÅSTE VARA AV SAMMA TYP!

Slitbanan har lossnat på ett däck. vad är den troliga orsaken?

Till den här frågan så fick vi bolla över trafikfrågan till ABS Wheels VD som säger så här

-Det beror på att man kört med alldeles för lite luft – Andie

Ska man ha dom bästa däcken fram eller bak?

Du ska alltid köra med dom bästa däcken bak. Vi har faktiskt nyligen släppt en nyhet på msn och aftonbladet som du kan ta del av.

Länkar:
http://www.aftonbladet.se/bil/a/3A7m0/felmonterade-dack-fara-i-sommartrafiken

Källa:
http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Vaxthusgaser-konsumtionsbaserade-utslapp-Sverige-och-andra-lander/