Pimpa bilen med bromsoksfärg – Why not?

Du som vill styla din bil och ge den en personlig prägel, kan köpa lite bromsoksfärg för att förstärka dina bromsok.

För dig som inte riktigt vet vad bromsok är, ska vi förklara det lite snabbt. De är en del av bromssystemet som hör till bilens viktigaste del. Ett bromsok är till för att bromsa in hjulet när friktion skapas. Kortfattat kan man beskriva det som en klämma som saktar ned hjulet. Bromsoket syns genom dina fälgar och kan därför målas i en läcker nyans för lite tuffare stil.

ABS344

Tänk på att inte använda bromsoksfärg om du har många ekrar på dina fälgar. Ekrarna ”gömmer” bromsoken som ni ser på bilden ovan.

Fördelen med bromsoksfärg

Vill du spraya dina bromsok med en snygg färg, kan du vända dig till online-butiker, Biltema, Mekonomen eller olika bilhandlare. Det är tänkt som en stylingprodukt och kan likaväl användas på vanliga personbilar som till sportbilar. Men färgen som enkelt sprayas eller målas på, är inte bara till för att ge ett snyggt yttre.

Motverkar rostangrepp

Den motverkar även rostangrepp och fula fläckar samtidigt som den skyddar mot värme. En flaska brukar räcka till minst fyra bromsok och för det mesta behöver du inte ens ta bort oket. Dock kan det vara klokt att först rengöra oket ordentligt med stålborste och avfettning.

Hur appliceras bromsoksfärg?

Bromsoksfärg kan appliceras på två olika sätt – antingen med pensel eller som spray. Färgen är en värmetålig akrylfärg som sitter väl. Många anser emellertid att pensling är ett bättre alternativ, då tjockleken gör att det sitter bättre. Du kan också måla i flera olika lager. En del brukar tveka mellan hammarlack och bromsoksfärg, men vårt tips är då att välja bromsoksfärg, då det är mer värmetåligt och håller bättre.

Proffsens bästa tips

Ett tips är att köpa ett set med både rengöringsspray och lack för bästa resultat. Det kan visserligen kosta lite extra men på så sätt fräschar du till dina bromsok från början till slut. Titta också på den temperatur som färgen klarar av. Vissa bromsoksfärger är endast värmetåliga upp till 150 °C medans andra klarar 300 °C. Foliatec är ett bra märke att hålla utkik efter.

 

Använd märket Foliatec

bromsoksfärg

obs nedan visas översättningen på Tyska. Dock är videon riktigt bra, gör precis som proffset nedan.

Enklare än så är det inte med en flaska Foliatec, kostar inte mer än 350 spänn. Titta på videon nedan (Tryck i mitten för att spela)