heart

ABS Wheels fallstudie

Vilken typ av däck orsakar mest dammpartiklar från vägarna? Är det verkligen dubbdäck som orsakar flest dammpartiklar på vägarna eller är det politikernas skitsnack? Vad är det egentligen som orsakar alla partiklar? Vi på ABS Wheels har valt att ta reda på det, för att sen sammanställa alla bevis på ett långt inlägg. Inlägget kommer att släppas senare…

Vilken typ av däck orsakar mest dammpartiklar från vägarna?

Vi kommer att besvara följande frågor;

  • vilken typ av däck orsakar mest dammpartiklar från vägarna?
  • Vad är sant och osant?
  • Vad säger forskningen?
  • Dom så kallade ”experterna” vad tycker dom om den här frågan?
  • Vad tycker vi på ABS Wheels om dubbdäcksfrågan?

Det här klassiska svaret lär du få om du frågar trafikverket, vägverket och körkortsläraren.

”Dubbdäck är det däck som sliter mest på vägarna och drar därför mest upp dammpartiklar. Dessa dammpartiklar är ett allvarligt problem på tättbebyggda områden” bla bla

Dubbdäck & påverkan

Dubbdäcken enligt oss på ABS Wheels har knappt någon påverkan på folkhälsan. Det finns idag ca 5300 personer i Sveriges som varje år dör på grund av luftföroreningar. Det är verkligen synd att så många människor dör i onödan, men är det verkligen dubbdäcken som tar kål på dessa individer? Kan det inte vara den smutsiga luften från våra grannländer som hemsöker oss? Frågar man Robert Collin så är det så.

Andra orsaker

PM2 partiklarna som kommer från industrin är de partiklar som fölljer med vindarna och som i större utsträckningar kan orsaka cancer. Visst kommer en del av dessa partiklar från Dubbdäcken – men man bör poängtera att inte alla partiklar gör det. Hur mycket står inte diesel, bensin och kolkraften för? Vilken påverkan har vedeldningen?

Viktig fakta om partiklar & dödsfall

Visar årliga siffror

Dör till följd av partiklar

Dödsfall pga dubbdäck

Andelen dödsfall om du inte kör med dubbdäck

Vedeldning (dödsfall)

Vad kan man göra för att minska antalet partiklar?

Lära ut mer

Regeringen bör forska mer i området för att visa faktiska siffror. Undervisa och informera mer om alla nackdelar med utsläpp.

Ändra vägarna

Inför gratis SL kort, låt staten stå för det. Om alla börjar pendla till jobbet så lär besin/diesel utsläppen bli färre.

Dödsfall & dubbdäck

Av 5300 dödsfall (relaterade till luften) dör 200 av dessa på grund av dubbdäck. Om vi vänder på frågan, hur många hade inte dött av att inte använda dubbdäck?
heart

Vad tycker experterna om dubbdäcksfrågan?

Vad säger forskarna om det här?

Går man in på forskningsajten fof.se så anser dom att en minskad andel dubbdäck säkerligen förbättrar luftkvalitén. Vi på ABS Wheels kan faktiskt hålla med till viss del, allt som är ”för mycket” är farligt.

Vad säger bilexperterna om det här?

Tittar man bla på Robert Collins stora avslöjande så verkar det som att forskarna med publikationsnummer B2197 dolt sanningen och mörkat dom faktiska siffrorna vad gäller dubbdäck och folkhälsa. Enligt bilreporten Robert Collin så påverkas Sveriges luft från utländska kolkraftverk i bland annat Tyskland och Polen.

Bra fakta om bildäck…

  • Bra däck jämfört med dåliga 80% 80%
  • Bromsegenskaper 46% 46%
  • Hållbarhet 43% 43%
  • Buller och oljud 90% 90%

Vilka bildäck är säkrast?

Det finns många däck du kan välja för att köra säkrare. Det behöver inte kosta skjortan men undvik gärna lågprisdäck. Det finns bra märken som Goodyear, Continental, Nokian och Michelin. Även Nexen och Hankook är bra märken som oftast hittas till billiga priser.

- Vi återgår till frågan, Vilken typ av däck orsakar mest dammpartiklar från vägarna?

Vad kan du göra?
(
  1. Kör lite sagtare och håll dig till dom rekommenderade hastighetsgränserna. Det finns en tydlig kombination mellan hastighet och vägslitage.
t
2. Dubbdäcken bidrar mest enligt alla forskningsresultat. Jag personligen tycker att det låter halvgalet, hur mycket släpper inte bilavgaserna, vedeldningen och energianläggningarna? Hur som helst, kör med friktionsdäck om du verkligen vill vara 100%
3. Bor du i Stockholm, Göteborg, Uppsala och Norrköping så bör du så ofta du kan ta pendeltåget och cykeln.

Dammpartiklar från vägen - fiktiv Illustration