Kolfiberfilm – Så monterar du! Se upp med nackdelarna!

Kolfiber är ett material med många fördelaktiga egenskaper. Det består av tunna trådar av grundämnet kol som sedan vävs samman i vävar, band eller mattor.

kolfiber

Så här ser kolfiber ut, scrolla längre ned för att se kolfiberfilmen.

Med kolfiber kan man uppnå mycket hög styvhet och dessutom är materialet både lätt och starkt. Till skillnad från metall så finns ingen risk för rostbildning.

Enda nackdelen är egentligen att sprickor kan uppstå mellan olika lager om det utsätts för kraftiga slag och stötar. Kolfiber används idag till allt möjligt; bilar, båtar, flygplan, fiskespön, golfklubbor, skidor och tennisracketar är bara några exempel.

Populärt inom bilstyling

Inom bilstyling har många fått upp ögonen för hur användbart kolfiber är. Vanligtvis säljs det på rullar av kolfiberfilm som sedan används för både exteriör och interiör styling.

Hur används kolfiberfilm?

Kolfiberfilm för bilstyling brukar levereras i självhäftande varianter som är väldigt enkla att montera. Många produkter har luftkanaler som hjälper till att ge ett perfekt, bubbelfritt slutresultat. Vid monteringen brukar man använda en slags skrapa. Styling-tillbehöret kan monteras även av de som saknar tidigare erfarenhet.

Olika strukturer anges

För kolfiberfilm anges ibland olika beteckningar som 3D, 4D och 5D efter strukturen som används. Största skillnaden är hur matta eller blanka de är. Kolfiberfilmen har ett skyddande ytskikt som ökar hållbarheten. Dock är förstås kraven tuffare på den kolfiber som används på utsidan av bilar än på insidan.

Lång livslängd

Räkna med att livslängden är extremt lång för interiör montering, men för exteriör montering är det bäst att satsa på hög kvalitet för att kolfiberfilmen verkligen ska hålla länge.

Olika storlekar

Ska du köpa kolfiberfilm måste du välja en storlek som passar. Det finns mindre rullar på till exempel 30×100 cm och större rullar på till exempel 150×200 cm. Hur mycket kolfiberfilm som behövs beror förstås på vad den ska användas till. Det är vanligt att styla mindre detaljer på insidan och då behövs inte särskilt mycket kolfiberfilm. Om du har frågor är det bäst att kontakta en expert på bilstyling som kan guida dig rätt.

Nackdelar med kolfiber

  • Sprickor – jobbigt att göra om jobbet.
  • Damm kan lätt tränga igenom innan montering.
  • Dyrt. Tar lång tid att montera om man är ovan.

kolfiberfilm

kolfiberfilm från Biltema – Otroligt populär och billig.

Nya hjul till bilen? Sök med regnr här

 

 

Så här tillverkas kolfiber ”Carbon fiber”

https://www.youtube.com/watch?v=gWuciM7xQt8