Bultmönster / Bultcirkel

Bultmönster även kallad bultcirkel är till för att tala om hur många bultar som används, samt vad det är för cirkeldiameter eller bultdiameter. Ett bultmönster anges som exempel ”5×112″ eller ”5/112”. Siffan 5 anger antalet bultar och 112 är siffran som talar om bultplaceringens cirkeldiameter. Du måste veta vad du har för bultmönster när du ska byta fälg eller hjul, så att du köper det som passar din bil.

Här ser du måtten till din bil 

 

 

Kostnadsfri guide – Bli expert på 1 minut!

Bultcirkel / bultmönster med 5 bultar

När det gäller att mäta bultcirkel på en fälg med 5 bultar, så går det inte att göra på samma sätt som en med 4. Det eftersom det är ett ojämnt antal och därmed sitter de inte mitt emot varandra eller mot centrum. Du kan istället mäta från ytterkanten av ett hål till center av ett annat hål som är längst ifrån startpunkt.

Bultcirkel / bultmönster med 6 – 8 bultar

När det gäller bultcirkel et på 6 eller 8 bultar, så mäter du på samma sätt som med 4 bultar. Detta sätt att mäta fungerar på alla fälgar med jämnt antal bultar. Din fälg behöver inte bara ha rätt bultmönster utan du måste även se till att fälgens inpressningsdjup, även kallad ET, och fälgens centrumhål eller navmått vara korrekta. Är ET mått inte rätt, så kan fälgen stöta in i bromsok eller skärmkanten.

Du bör även tänka på måttet

Det är viktigt att du alltid monterar fälgar med samma bultcirkelmått som din bil har. Snarlika mått är inte att rekommendera, för så lite som skillnad på 1 mm kan göra att det blir spänningar i material samt att vibrationer kan uppstå. En del fälgar passar fler bilar, då de har två olika bultcirklar bultmönster

Bilden ovan illustrerar det olika mönster som finns.

Exempel på bultmönster / bultcirkel

BULTMÖNSTER FÄLG MED FYRA HÅL

5 hål

Fälg med fyra bultar

Fyra hål

Fälg med sex bultmönster hål

6 hål

Som ni kan se så är det självaste hålen i fälgen som är det vi kallar för rätt bultmönster.

Så mäter du bultmönster / Bultcirkel

Navhål

1. Första steget är att ta ut däcket från bilen och kolla baksidan, då bör det se ut så här.

Så här mäter man ut radien med detta verktyg

2. Eftersom man inte kommer in med ett skjutmått in i fälgen för att mäta navhålet så använder man ett specialverktyg (se bild )

Mäta bultcirkel

3. Sedan mäter du med ett skjutmått. I exemplet ovan så ser du att navhålet mäter 74,09 mm.

Fick du inte fram bilens mått?

Ingen fara, använd regnr-sök istället

ABS-Wheels