Vad är en hybridbil?

I dagens samhälle talas det mycket om hybridbilar. Denna typ av bil har kommit att bli mycket populär och en stor anledning till populariteten beror på att en hybridbil är mycket energisnål och snäll mot miljön.

För att få kallas hybridbil, måste bilen drivas fram av minst 2 stycken kraftkällor. Utöver vanligt drivmedel som bensin eller diesel, så drivs bilen även av ett batteri.

Under bilens färd ser bränslet till att förse batteriet med kraft, men laddning kan även ske i samband med tomgångskörning eller inbromsning. Det finns två olika typer av hybridbilar, där den ena typen enbart kan laddas internt och den andra, kallad laddhybrid, även kan laddas externt.

Fördelar med hybridhybridbil animation

  • Energisnål och miljövänlig
  • Drivs av 2 eller 3 kraftkällor
  • Överbliven värme i bilen tas tillvara som el
  • Automatlåda finns i alla hybrider
  • Automatisk uppladdning av batteriet

Hur fungerar en hybridmotor?

Om man inte vet hur en hybridbil fungerar, kan det till en början låta som två kraftkällor kräver mer energi. Sanningen är att dessa två källor samarbetar för att istället minska bränsleförbrukningen. Som förare behöver du inte tänka på något alls, utan kan föra fram din hybrid som vilken annan bil som helst.

Både laddningen och växlingen mellan elmotorn och bränslet sker automatiskt, så det enda du behöver göra är att njuta av åkturen. Hybridbilar finns att köpa från många olika tillverkare och bara du bestämmer vad som passar bäst.

Fördelar och nackdelar med hybridbil?

Som vi tidigare nämnde finns det en väldigt lång lista med fördelar hos hybridbilen. För det första är det mycket enkelt att köra en hybridbil och det enda du behöver göra är att starta bilen och köra igång. Ska du köra långa sträckor kan du snabbt lägga in ett drive-läge och glida med på en bekväm och tyst åktur.

Bilen har ett mycket bra bränsleförbrukningssystem och man behöver aldrig fundera över att batteriet ska laddas ur. All rörelseenergi som kommer från en hybridbil tas till vara och omvandlas till el, som fortsätter att driva bilen framåt.

Som med allt annat i denna värld, finns det både för- och nackdelar med hybridbilar. Fördelarna är många och bra, men det finns även nackdelar som man bör ha koll på innan ett eventuellt inköp.

”Sövande tystnad”

En hybridbil är mycket tyst, så tyst att det ibland kan bli farligt. Under långa körsträckor är det många förare som menar att åkturen blir alldeles för sövande, men bilen kan också orsaka fara för fotgängare eftersom man inte hör när bilen kommer. En annan nackdel är att en hybridbil inte kan accelerera lika snabbt som en bil med traditionell motor.

Vanliga frågor om hybridbilar (faq)

Frågorna kan vara många när det kommer till hybridbilar, speciellt för människor som tidigare aldrig kört eller ägt en. Den vanligaste frågan är om bilen behöver laddas och svaret kan se olika ut. Laddhybrider behöver ett externt eluttag för att laddas, medan en automatisk hybridbil sköter sig själv. En annan fråga som gärna dyker upp, är om hybrider är svåra att köra och svaret på denna fråga är nej. Hybridbilar är mycket enkla att föra fram!

Det finns många anledningar till att välja en hybridbil framför en vanlig bil med traditionell motor. Hybridbilar är minst lika säkra som vanliga bilar och det bekväma är att du inte behöver fundera speciellt mycket. Med ett enkelt knapptryck på ”drive” är du igång och bilen sköter sig sedan själv, på många olika plan.

Dyrt att byta batteri!

Detta är helt klart en bra bil för den lata, men miljömedvetna. Batteriet är konstruerat att hålla hela bilens livslängd, vilket betyder att du aldrig behöver byta ut och trassla med gamla batterier. Skulle det dock vara så att du av någon anledning behöver byta ut batteriet ändå, brukar kostnaden hamna runt 20.000 kronor.

KORTFATTAT: Vad är en hybridbil?

SVAR: Det är en bil som använder två eller flera kraftkällor för att driva bilen framåt.

Vi har kompletta hjul för dig med hybridbil!

🌀wow! Det här är framtidens hybridbil