Hjulinställning – Vad är det och när behövs det?

Fler frågor? kontakta vår expert erik@abswheels.se, telefon 08 591 217 77. Vill du boka tid online gör du det enklast här.

Din bils hjulinställning behöver ses över ungefär en gång per år hos en fackman. Detta gäller även nya bilar då det är lätt hänt att den tids nog blir felaktig på vilken bil som helst. Att åka runt med en felaktig hjulinställning sliter onödigt mycket på bilens däck. De riskerar då att bli snett slitna och behöver bytas ut oftare än vad som annars vore nödvändigt. Det sliter även mycket på bilens styrleder att den går snett.

Förutom att det blir ekonomiskt kostsamt för dig, är det inte heller särskilt komfortabelt att hjulen inte har rätt position. Det kan upplevas som att ratten skakar kraftigt, eller att styrningen drar iväg åt något särskilt håll. Denna känsla brukar du känna när du kör din bil. Din bilverkstad kan hjälpa dig att ställa in rätt vinklar på din bils hjul, så att den kan gå exakt rakt. På så vis ökar du däckens livslängd vilket innebär bättre körekonomi.

Viktigt att veta om hjulinställningdonald trump

  • Hjulinställningen bör kollas minst en gång per år.
  • Alla bilar behöver få hjulinställningen justerad regelbundet.
  • Fel hjulinställning påverkar bränsleförbrukningen på ett negativt sätt.
  • Rätt hjulinställning spar på bilens och däckens livslängd.
  • Rätt hjulinställning gör körningen mer bekväm och trafiksäker.

Om bilens hjulinställning inte är korrekt inställd så påverkar det även säkerheten i trafiken negativt. Då däcken, och bilens styrleder slits kraftigt vid felaktig inställning kan de inte fungera optimalt. Det påverkar bland annat din stoppsträcka negativt vid kraftig inbromsning, samt försämrar även väggreppet vid blött eller halt väglag.

Risken för olyckor ökar då kraftigt. Att vinklarna på bilens hjul blir sneda och felaktiga kan bland annat bero på att bilen har körts in i en trottoarkant, ner i ett hål i vägen, eller för snabbt över ett kantigt väghinder. Det är mycket vanligt och händer på de flesta bilar.

 

Hur utförs en Hjulinställning?

En hjulinställning går vanligtvis till så att hjulvinklarna på bilen justeras till rätt position så att bilen kan rulla rakt, bilens färdvinkel ska då vara noll. Bilen körs upp på en hjulinställningslift. Den måste stå så rakt som möjligt och luftvolymen i däcken måste vara exakt lika i alla däck.

Det görs först en mätning av vinklarna då det krävs noggrannhet och exakta mått för att inställningen ska bli korrekt. Då fästs ett mätinstrument på hjulen som visar hur stor korrigering som måste göras. Det görs vanligtvis bakifrån och fram, med bakhjulen först och framhjulen sist. En hjulinställning tar i normala fall ca en timme, men kan även ta ända upp till tre eller fyra timmar vid mer komplicerade fall.

Detta är inget man bör försöka utföra själv som lekman. En hjulinställning bör alltid utföras av en auktoriserad fackman för att kunna garantera att jobbet blir korrekt utfört. Det är även viktigt att rätt utrustning för den moderna bilen används under utförandet.

Detta för att det är av yttersta vikt att få helt rätt mätvärden och för att kunna garantera kvalitén på hur jobbet utförs. De vinklar som mäts under en hjulinställning är dels vinkeln på det svängande hjulet sett uppifrån, samt även vinkeln in och ut från hjulaxeln, och så vinkeln mellan den övre och den nedre spindelleden.

STEG 1

ABS Wheels billyft

1.  Du hissar upp bilen på en speciellt billyft.

STEG 2

laser mottagare till hjulinställning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Du installerar dit hjulinställningsverktyget. (Denna är kopplad till en huvuddator som i sin tur är kopplad till en speciell laserpekare, visas på steget nedan)

STEG 3

delen som fästs på hjulet

3. Dessa laser ”mottagare” är kopplade till en laserpekar som visar vart och hur hjulet ska korrigeras.

Hajar du fortfarande ingenting? lugn. Spana in videoklippet

Vänta inte för länge - Boka tid redan idag

Behöver du nya bildäck?