Växelspaksdamask – Vad är det? 🤔

En växelspaksdamask täcker nedre delen av växelspaken och dess utseende är avgörande för hur hela bilens inredning uppfattas. Den lösning som levereras med bilen från fabriken är inte alltid tilltalande. Bland annat finns en del rätt tråkiga damasker i gummi eller damasker vilka ofta ger ett plastigt intryck.

Framhäv bilens inredning

Många bilägare vill istället framhäva växelspaken och ge inredningen en mer exklusiv känsla. I de fallen är det en bra idé att investera i en växelspaksdamask som till exempel är tillverkad i läder eller skinn. En produkt som är ett förhållandevis billigt tillbehör som dessutom i regel är lätt att byta. (Mer om det längre ner)

växelspaksdamask

Dessa tycker vi är snyggast

Om att välja design

En av de vanligaste utformningarna av växelspaksdamasker är svart färg i någon form av läder. Konstläder brukar ha ett lägre pris än äkta läder. Fördelen med att välja svart färg eller någon annan neutral färg är att det brukar vara lätt att få damasken att matcha bilens övriga inredning. De finns också i mer färgstarka alternativ som blått och rött, vilket brukar göra att växelspaken drar ögonen till sig. Vad man ska välja beror på vilken övergripande känsla man är ute efter.

En ”Sportigt Look” är vanligast

Bilstyling är till exempel ett perfekt sätt att göra bilen sportigare och då kan växelspaksdamasken vara en av de inredningsdetaljer som ligger närmast till hands att byta ut. Det finns även en annan del som kallas för växelspaksknopp, denna del är själva ”huvudet”. Hur damaskens yta är behandlad påverkar också det utseendet. Läder eller skinn kan till exempel perforeras för att ge lite mer karaktär till materialet. I slutändan är det den egna smaken som avgör vad man väljer, men satsa på kvalitet om du vill att damasken ska hålla länge.

Hur fästs en växelspaksdamask?

Det finns en del universella alternativ som är avsedda att passa till alla bilmodeller. Andra har specialiserade ringar eller fästen för att montera damasken. Likt andra stylingtillbehör är det bäst att kontrollera måtten för att vara säker på att produkten passar. Ett tips är att också se över valet av växelspaksknopp när du byter växelspaksdamask så att de matchar varandra.

Se nedan, verkar superenkelt (på engelska)

Har du bilder på din bil du vill att vi postar? kontakta marknad@abswheels.se, vi tar även tacksamt emot feedback och tips på den mailadressen. Ha en fin dag och tack för att du tittade förbi❤️

Dags för nya hjul? Hur skulle din bil se ut med nya fälgar?