Sänkningssats – Vad är det?

Med en sänkningssats kan man göra sin bil lägre. En sänkningssats går att köpa i flera välsorterade butiker som säljer bildelar. Satsen brukar innehålla nya fjädrar och ibland också nya stötdämpare. Med sänkningssatsen kan man sänka bilen mellan 20-60 millimeter. Ofta får bilen en något hårdare fjädring om man sänker den. Dock blir komforten oftast inte sämre. Sänkningssatser finns i flera olika modeller, märken och prisklasser. Ofta behålls bilens komfort bättre om man köper en sats med ordentliga sänkningsfjädrar framför om man köper klämmor som endast klämmer ihop bilens originalfjäder.sänkningsfjädrar

  • Sänker bilen snyggt
  • För att få nya fälgar att sitta bättre
  • Fjädringen blir sportigare
  • Ger bättre väghållning på bana
  • Ofta enkelt att montera

Vilken höjd ska man välja?

Med en sänkningssats kan man sänka sin bil till den höjd man själv föredrar. Kanske vill man ha bättre förutsättningar att kunna testa sin bil på bana, eller så tycker man helt enkelt att det är snyggt med en lägre bil. Om man köpt större fälgar kan bilen se ännu bättre ut om man sänker den ordentligt. Med sänkningssatser får bilen ett nytt utseende som passar just ägarens stil. De flesta sänkningssatser är också godkända besiktningsmässigt och behöver alltså inte monteras bort.

5 sänkningssatser vi rekommenderar!

Om man funderar på att köpa en sänkningssats är det bra att tänka över i vilket syfte man vill använda den. Vill man bara göra en tillfällig sänkning för att till exempel ta en bild eller se hur bilen skulle se ut kan klämmor som trycker ihop bilens fjädrar vara ett bra val. Om man vill ha en långvarig lösning där bilens komfort bibehålls rekommenderad en annan sänkningssats. Då är det bättre att köpa en sats som innehåller nya fjädrar för sänkning. Vill man säkerställa extra god komfort rekommenderas också sänkningssatser med nya stötdämpare.

Billiga alternativ vs proffspaket

Vill man ha en billig sänkningssats rekommenderas tidigare nämnda klämmor. De är lätta att montera dit, samt att ta bort. Vill man satsa mer pengar på sänkningen kan man köpta riktiga proffspaket som verkligen gör sänkningen säker och snygg. Dessa kan vara lite svårare att montera då de ofta innehåller fler delar men det är värt besväret. Vi rekommenderar att man funderar över hur mycket, varför och hur ofta man vill sänka sin bil för att få fram rätt alternativ bland all sänkningssatser. Kanske är det bättre att köp en billigare variant och se hur bilen blir och fungerar i trafiken innan man lägger mer pengar på sänkningen.

$$$$$Vad brukar det kosta?$$$$$$

En sänkningssats kan kosta från några hundralappar upp till flera tusen kronor beroende på vad man vill ha, samt vilken kvalitet man är intresserad av. Kan man montera satsen själv blir ofta kostnaden för montering inte högre än inköp av vissa verktyg och kanske hyra av lokal för monteringen. Behöver man hjälp med monteringen kan det kosta lite mer.

Just monteringen av en sänkningssats kan variera i kostnad. Det beror lite på vem som monterar den samt hur komplicerad den är att montera. Vill man bara ha en tillfällig sänkning av bilen kan finns lösningar för det, men dessa kan lätt kan vara för klena för en kraftigare sänkning på flera centimeter och tuffare körning. Vill man visa upp sina nya fälgar eller ge din bil ett nytt utseende och en ny profil kan en sänkning vara ett bra val.

Hur ser det ut när det är monterat?

ABS Wheels bil med sänkningssats

Sänkningssats eller inte?

sänkningssats

Klicka för högupplöst.

Här visar vi en sänkt Ford Fiesta ST

Vill du ha prisuppgifter?

6 + 8 =