Michelingubbe – Vad är det egentligen?

Du har säkerligen inte kunnat undgå den vite, knubbige mannen med vita ringar utmed hela sin kropp.

Denna lilla runda gestalt som både figurerar på lastbilar och däck, är symbolen för däcktillverkaren Michelin som förmodligen är den mest kända i världen. Företaget har även gett upphov till den kända restaurangguiden som belönar de bästa restaurangerna med 1,2 eller 3 stjärnor.

michelingubben

Här träffade vi michelingubben på Michelin x-ice snow eventet 2020

Michelingubbe – maskot och symbol

Michelinmannen eller som vi kort och gott kallar honom, Michelingubben heter egentligen Bibendum och tillhör ett av planetens äldsta varumärken. Maskoten introducerades redan 1894 i Lyon när Michelin ställde ut sina modeller i en monter på Kolonialutställningen.

Namnet Bibendum syftar till den latinska betydelsen ”nu är det dags att dricka” som dåtidens slogan på franska blev ”Nunc est Bibendum – Michelin boit l’obstacle”, vilket ungefärligen betyder att Michelin tar bort alla hinder. Sedan dess har Michelingubben även symboliserat glädje och smidighet.

Michelingubben – även som tillbehör och prydnad

Ringarna på Michelingubben var ursprungligen symboler för cykelslangar och var ljusgrå men byttes till den svarta färgen efter 1912 när kol började introduceras i däcken för att öka hållbarheten. Dock byttes senare den mörka färgen tillbaka till den ljusa för att sedan bli helt vit, bl.a. eftersom dåtidens tryckteknik bidrog till att Michelingubben inte syntes lika väl på posters.

Idag finns Michelingubben i alla möjliga storlekar och brukar både vara en symbol på bildäck och tillbehör samt en leksak eller ett prydnadsföremål som många chaufförer har på instrumentbrädan i sina fordon. Du kan till exempel hitta Michelingubbar som doftflaskor, som motiv på doftgranar eller som nyckelringar.

Förändring över tiden

Michelingubben har ändrat skepnad ett antal gånger genom tiderna. Från början var han något lik en mumie som ofta bar ett glas i handen. Han har också ägt svarta glasögon och rökt cigarr. Under 80-talet sågs han springandes för att på 90-talet komma tillbaka något avsmalnad genom att symbolisera de nyare och smala däcken på bilarna. Michelingubben har även haft en lekkamrat av samma runda kaliber, i form av en hund.

michelingubbe