Spolarvätska

I bilar används spolarvätskan som ett hjälpmedel för att rengöra vindrutan och få torkarbladen till att arbeta effektivare och göra rutan ordentligt ren.

Spolarvätska kan komma i flera varianter för att anpassas till olika temperaturer och ändamål och den största skillnaden är hur utspädd den är. En nackdel med en mycket utspädd vätska, är att den kan frysa så att den inte går att sprutas upp på rutan. Samtidigt kan för mycket av det skada andra delar i spolarsystemet.

spolarvätska

Två typer av spolarvätska

Man brukar skilja på vätska med alkohol och utan alkohol. Vätska med alkohol brukar vanligtvis fungera bättre till vinterbruk medans den andra lämpar sig till vår och sommar.

Du kan också välja mellan koncentrerad eller färdigutspädd spolarvätska när du handlar den alkoholbaserade, varpå den färdigblandade sedan hälls rakt ned i behållaren.

 

späda ut spolarvätska

Att späda ut sin spolarvätska

Ett tips är att köpa en spolarvätska som kan anpassas efter en lägre temperatur än väntat om du befarar att vintern kan bli riktigt kall. Många fyller sina bilar med en redan färdigblandad vätska som också skyddar mot frost och sträcker sig ned till -18-graders-strecket.

Dock bör man köpa den koncentrerade vätskan om man tror att kylan kommer sjunka ännu mer. Det man då gör är att spä ut den med vatten till hälften så att den klarar en temperatur på ca – 30 grader.

spolarvätska

Med jordgubbsdoft istället för den klassiska ”alkoholist lukten” Säljs för 50kr.

Att tänka på vad gäller spolarvätskan

Det är viktigt att förstå att spolarvätska bestående av alkohol är lättantändlig. Därför bör man alltid spä ut den vätskan med vatten till minst 50/50.

Undvik också att förvara koncentrerad spolarvätska inne i bilen. Vill du vara på den säkra sidan kan du ha en liten handbrandsläckare i fordonet. Tanken för vätskan sitter i nära anslutning till motorn och om den blir överhettad och bilen kanske skulle råka ut för en krock, så är det bra om vätskan är utspädd för att åtminstone minimera riskerna för brand. Viktigast av allt – kör försiktigt!

Vilka hjul passar din bil?