Electric fit är en ny märkning från Nokian Tyres som skall hjälpa konsumenter att välja rätt däck till elbilar.

Från en en gång undanskymd marknad har en elektrisk revolution genomsyrat bilvärlden och skapat en häpnadsväckande omvandling. Den spännande expansionen av elbilar har nu trätt in i rampljuset och influerar inte bara körglädjen utan även utvecklingen av nästa generations däck. Nokian Tyres har varit på banan i över ett årtionde när det gäller att skräddarsy däck för elbilar. Deras senaste steg, som ett tydligt tecken på elbilsvänlighet, introducerar de stolta märkningen ELECTRIC FIT™ som kommer att pryda Nokian Tyres® kvalitetsdäck.

Försäljningen av elbilar ökar exponentiellt. År 2022 utgjorde elbilar hela 32 procent av alla nyregistrerade bilar i Sverige. Över 96 000 elbilar fann sina ägare, en triumferande tredubbling jämfört med det föregående året.

För att bistå elbilister att välja rätt däck, har Nokian Tyres beslutat att märka sina nuvarande och kommande flaggskeppsprodukter med det karakteristiska märket ELECTRIC FIT™. Märkningen blir som en stämpel av godkännande som intygar att Nokian Tyres produkter är lika passande för både förbränningsmotorer och elbilar, och att däckens prestanda, säkerhet och körupplevelse är enastående oavsett vilken typ av kraft som driver bilen.

Jukka Kasi, Senior Vice President för Produkter och Innovation på Nokian Tyres, kommenterade: ”Vi har arbetat långsiktigt med att utveckla och testa våra produkter för att kunna erbjuda konkurrenskraftiga premiumdäck till elbilsägare. Med den snabba tillväxten av elbilsmarknaden kommer vår nya ELECTRIC FIT™-märkning att konkretisera resultatet av ett decenniums arbete.”

Denna övergång till en elektrisk framtid har också förändrat spelplanen för däckutvecklingen. Elbilarnas imponerande batterivikter och direkta vridmoment sätter däcken på prov under varierande förhållanden. Att hantera dessa krafter på ett balanserat sätt kräver exceptionell konstruktion och innovation.

Kasi tillade, ”Vi utgår alltid från att våra produkter ska erbjuda en säker körupplevelse oavsett fordonstyp. Våra däck har genomgått rigorösa tester för att garantera prestanda även på elbilar. Vår inriktning har alltid varit avancerad säkerhet, lågt rullmotstånd, slitstyrka och överlägsen komfort. Dessa egenskaper är ännu viktigare på elbilar, där förare är extra medvetna om deras påverkan.”

Där Nokian Tyres verkligen skiljer sig är deras dedikation till innovation. De har inte bara anpassat sina däck för elbilar, utan har gått steget längre genom att introducera Nokian Tyres SilentDrive®, ett särskilt däck med ljudminskande teknik som förhöjer tystnaden i elbilskupéer, där varje decibel är en del av den totala komforten.

Historien om Nokian Tyres började med världens första vinterdäck 1934.

Sedan dess har företaget varit en ständig källa till innovationer för att garantera säker körning i alla tänkbara förhållanden. Deras resa in i elbilsdäckens värld startade för över ett decennium sedan.

Jukka Kasi påminde om deras framsteg, ”Sedan elektrifieringen tog fart har vi testat våra däck på olika elbilar och däckprototyper. Vi har genomgått prov i extremt krävande situationer för att höja prestandan, oberoende av vilken typ av drivsystem bilen har.”

Resultatet av detta flitiga arbete visades i och med lanseringen av världens första vinterdäck för elbilar 2014. Detta banbrytande däck, som var det första i klass A när det gäller rullmotstånd, accelererade tillsammans med en elbil och satte hastighetsrekord på isen med 252,09 km/h år 2012. År 2020 introducerade Nokian Tyres världens första dubbdäck för elbilar.

Jukka Kasi avslutade med stolthet, ”För oss, som den nordligaste däcktillverkaren i världen, har utmaningen alltid varit att erbjuda en säker körupplevelse året runt. Vi ville erbjuda ägare av elbilar de säkraste vinterdäcken. Vintern är vår ultimata testbana, och vårt engagemang för att bemästra de mest extrema och skiftande vinterförhållandena driver vår ständiga utveckling framåt.”

Elbilar blir normen

I takt med att elbilar går från att vara exklusiva val för entusiaster till att bli normen för framtiden har Nokian Tyres positionerat sig för att stå bakom denna förvandling. Med en framåtblickande inställning konstaterade Kasi, ”Snart kommer elbilar vara synonyma med bilar. Vi närmar oss en tid där elbilarna kommer dominera försäljningen av nya fordon. I Norge, där över 80 procent av de nyregistrerade bilarna är elbilar, har våra premiumdäck bevisat sin kvalitet och åtnjutit stark kundnöjdhet. Detta visar att vi är helt ELECTRIC FIT™ och redo att ta emot den globala utvecklingen med öppna armar.”

Framtiden för däckindustrin kommer också att präglas av hållbarhet, en oundviklig kursändring som svar på koldioxidutmaningen. Nokian Tyres riktar nu in sig på att inte bara reducera rullmotstånd och energiförbrukning, utan också att integrera hållbara material och produktionsmetoder. Deras ambitiösa projekt med världens första koldioxidneutrala däckfabrik i Rumänien sätter en milstolpe för branschen.

Teppo Huovila, Vice President för Kvalitet & Hållbarhet på Nokian Tyres, avslutade med visionen, ”Vi går bortom energieffektivitet mot en framtid där hållbara material och produktionsprocesser blir normen. Vi har introducerat konceptet Nokian Tyres Green Step, där hela 93 procent av däckets material är förnybara eller återvinningsbara, en branschledande siffra. Vårt mål fram till 2030 är att hälften av alla material som vi använder i våra produkter ska vara förnybara eller återvunna.”

Så när du ser ELECTRIC FIT™-märket på ett Nokian Tyres-däck, ser du inte bara ett däck – du ser en passionerad resa in i elbilens framtid. Ett löfte om säkerhet, innovation och en övertygelse om att hållbarhet kommer att forma vår väg framåt. Oavsett om du navigerar på asfalten med el eller traditionell kraft, så är det Nokian Tyres som stöder dig på din väg framåt.