Här ska vi gå igenom några tips för att välja rätt hjul till din bil.

Välj däck och fälgar som passar din bilmodell, din körstil och dina behov. Det finns många faktorer som påverkar hur dina hjul presterar, såsom dimensioner, mönster, material, design och kvalitet.

Vad passar till bilen?

Först och främst måste du veta vilken storlek på däck och fälg som passar din bil. Det står oftast i instruktionsboken eller på en klisterlapp i dörrkarmen. Du kan också använda en online-tjänst som hjälper dig att hitta rätt dimensioner baserat på ditt registreringsnummer. Det är viktigt att inte avvika för mycket från den rekommenderade storleken, eftersom det kan påverka bilens väghållning, bromssträcka, bränsleförbrukning och hastighetsmätare.

Storleken på fälgen påverkar storleken på däcket

Hur du bestämmer dig för vilken storlek på fälgen du vill ha. Man kan säga att det finns ett samband mellan fälgen och däcket: ju större fälgen är, desto mindre är däcket, och vice versa. Det betyder att om du väljer en stor fälg måste du också välja ett lågprofildäck, det vill säga ett däck som har en liten höjd i förhållande till bredden. Ett lågprofildäck ger bättre väghållning, styrning och bromsning, men det ger också sämre komfort, högre bränsleförbrukning och kortare livslängd. Ett högprofildäck ger bättre komfort, lägre bränsleförbrukning och längre livslängd, men det ger också sämre väghållning, styrning och bromsning. Så om du vill ha en mer sportig och aggressiv look kan du välja en stor fälg med ett lågprofildäck, men om du vill ha en mer bekväm och ekonomisk körning kan du välja en mindre fälg med ett högprofildäck. 

Trenden är Fälgar som sticker ut

När det gäller fälgar, så finns det en mängd olika stilar och färger att välja mellan. En av de hetaste trenderna just nu är att ha snygga fälgar som sticker ut från mängden. Det kan vara fälgar med en blank eller matt finish, med kontrasterande detaljer eller med ett unikt mönster. Fälgar som har en sportig eller elegant look kan ge din bil ett extra lyft och få den att se mer modern och attraktiv ut.

Smartare att köpa kompletta hjul

En annan trend som vi ser är att fler och fler väljer att köpa kompletta hjul online. Det innebär att du får dina däck och fälgar monterade och balanserade innan de skickas hem till dig. Detta sparar dig både tid och pengar, eftersom du slipper besöka en verkstad för att byta hjul. Dessutom kan du jämföra priser och recensioner från olika leverantörer online och hitta de bästa erbjudandena för dig. På ABS Wheels erbjuder vi dessutom kraftiga rabatter vid köp av kompletta hjul.