Pumpa däcken när det är kallt?

Många bilister känner inte till hur bildäck påverksas av kylan. Det finns dom bilister som tror att det är bäst att pumpa däcken i inomhusmiljöer. Det stämmer inte!

Däcktrycket förändras kontinuerligt beroende på luftens temperatur. Pendlar du från exempelvis Malmö till Norrland så lär du behöva kolla lufttrycket ( om det varit kallt )

kallt

Ska man pumpa däck när det är kallt eller ej?

Hur presterar däcken när det är kallt ute?

Har du bra däck så påverkas dom inte speciellt mycket, vinterdäck är konstruerade för kyla. Du bör dock tänka på att köra försiktigare än vanligt. Vårt bästa tips är att köpa däck från kända varumärken.

När ska man öka trycket på vintern?

Man brukar säga att varje temperaturminskning på 10 grader påverkar trycket med 0.1 bar. Du bör därför öka lufttrycket med 0.2 bar extra om du fyller på inomhus under vintertid.

Vi har en bra guide som handlar om däcktryck för dig som vill veta mer.

Varför måste man byta ut luften när det blir kallt ute?

Du behöver inte byta ut luften bara för att det är kallt. Det där är en myt! Expressen slog hål på myten 2016 när det intervjuade experten Jonas Carlsson.

Vad bör jag tänka på när det är kallt?

Kör med rätt lufttryck på dina däck.

Använd bilbältet och kör lugnt och sansat.

Tänk på dina medtrafikanter och följ trafikreglerna.

Pro Tips:

Följer du ovanstående tips så kommer du att klara vintern galant. Glöm för guds skull inte dom nordiska dubbdäcken. Föredrar du dubbfria däck på vinterhalvåret så bör du kika på märken som Nokian, Michelin, Pirelli & Sailun.

Vi tar tacksamt emot tips och råd på förbättringar. Kontakta marknad@abswheels.se. Nyhetstips tas emot på vardagar mellan 11:00 till 14:00 och publiceras dagen efter (om vi nappar på ditt tips)

Ha en trevlig sommar kära bilister!