Vad menas med tyskstuk fälgar? 😜👍

Tyskstuk kan man förklara som att bilen har breda framträdande fälgar och smala stretchade däck. Tyskstuk fälgar är alltså väldigt breda. Däcken som sitter ihop med fälgarna är istället smala och stretchade för ett lågt och brett utseende där fälgarna verkligen är i fokus.

OBS Stretch är inget som ska förväxlas med lågprofildäck.

Vem startade tyskstuk ”trenden”

Många anser att Volkswagen startade trenden med tyskstuk, vilket också förklarar vad namnet grundar sig i.

Är det snyggt med stretch?

Förutom att fälgarna är breda brukar många som går efter tyskstuk-stilen vilja ha väldigt snygga och häftiga fälgar. Anonyma fälgar och tyskstuk går inte riktigt ihop när hela poängen med tyskstuk är ett fordonen ska ha ett tilltalande och häftigt utseende.

tyskstuk

Tyskstuk är inte helt ofarligt

De flesta som väljer tyskstuk-stilen gör det för att det är snyggt. Men det är inte helt ofarligt att köra runt med ett fordon som följer den trenden. När man ”sträcker däcket” använder man nämligen ett däck på en fälg som egentligen är för stor. Och att ha fälgar som är större än vad som är rekommenderat för däcket är inte det bästa.

Det är generellt farligare att köra med sträckta däck än att köra med däck och fälg som enligt rekommendationerna passar ihop. Det beror på att sträckning medför extra belastning på däckets sidovägg, så i extrema fall kan faktiskt sidoväggen rivas av.

Just stretch montering är något som vi inte rekommenderar men det är jävligt snyggt. Läs mer om det på våra villkor.

Men det beror på hur mycket dina däck är sträckta, så se till att göra det lagom om du vill gå efter den här looken. Något du dock kan förvänta dig är att däcken slits ut snabbare när de är utsträckta och att de enklare tappar greppet om vägen.

Även populärt back in the days

Förut var den stilen mest populärt på äldre bilar, men det har blivit allt mer vanligt att bilentusiaster vill ha det även på nyare bilar. Tyskstuk handlar egentligen mest om ett imponerade utseende där fälgarna står i centrum.