Visst, alla drömmer om snygga fälgar, men är du verkligen redo att punga ut en MILJON kronor för en uppsättning?

Så, vad är det som gör dessa fälgar så speciella att de skulle kosta en förmögenhet? Fredrik Wettermark från Composite Design berättade på Däckbranschdagen om deras uppdrag att tillverka dessa exklusiva fälgar till svenska supersportbilar från Koenigsegg. Här kommer grejen: Kolfiber är det nya svarta när det kommer till fälgar, och det är inte bara för att det ser fantastiskt ut. Viktbesparingen är nära 40%.

Tänk dig en 20×12,5-tumsfälg till en Koenigsegg som väger så lite som 7 kilo. Jämför det med de tråkiga aluminiumfälgarna som väger hela 12 kilo för samma storlek. Det kanske kan vara värt ca 999.000kr extra?.

Wettermark avslöjar att de här kolfiberfälgarna faktiskt är handgjorda. Det tar ungefär en vecka att smida varje uppsättning, och det gör dem ännu mer exklusiva. Men om några år planerar de att börja massproducera dessa kolfiberfälgar med maskiner, och då kommer priset att sjunka dramatiskt. Eller åtminstone relativt eftersom priset skulle i bästa fall kunna komma ner till 20.000kr vilket fortfarande är ganska högt om man jämför med aluminiumfälgar.

Det enda lilla problemet med massproduktionen är – återvinning. När kolfiberfälgarna tillverkas, läggs kolfibern i strängar som om de vävs, och sedan härdas de i en autoklav. Men när fälgarna väl ska återvinnas, går de inte att använda på samma sätt. De måste nämligen brytas ner i mindre bitar, och det innebär att kolfibersträngarna bryts av och inte kan användas för att göra nya fälgar. De kan dock fortfarande användas till andra kolfiberprodukter.