Skärmbreddare – Vad är det? Hur monterar man?

En snygg skärmbreddare i önskad färg gör att din bil får ett bättre utseende. Om den dessutom är designad i linje med andra exteriöra ting, så blir helhetsintrycket ännu bättre.

Skärmbreddaren sitter på karossen runt hjulhuset precis ovanför däcken och ramar in ovansidan på däcken, så att säga. Den kan även finnas vid nedre delen av bildörrarna.

abs f17

Skärmbreddad bil. Snyggt va? Scrolla ner för video

Tillverkningsmetoder

Skärmbreddaren tillverkas vanligtvis av kolfiber, glasfiber eller plast och fungerar också som skydd för bilens kaross. Dessa syns på de flesta bilmodeller men vanligast är att terrängbilar är extra utrustade med denna attiralj för att skydda mot skrap och stötar. Samtidigt ger de bilen en snygg och tuff look.

Så monteras skärmbreddare

En skärmbreddare monteras vanligtvis med stark tejp och hakar. Endast tejp brukar inte vara tillräckligt, då detta har bidragit till att listerna har lossnat. Andra äldre modeller har fästpunkter som länkar samman listen och bilen med muttrar eller skruvar.

Lim är vanligt

Många använder även lim. För att sedan fylla skarven som blir om man monterar dit nya lister, går det att använda glasfiberspackel för att undvika att alltför mycket smuts kommer in.

Rengör ofta 

Det kan vara bra att ta bort listerna ibland för att tvätta bort rost och dylikt som samlat sig under dem. Skärmbreddarna sitter ju trots allt vid däcken och blir smutsiga hur man än gör.

Problem med skärmbreddare som lossnat

En del bilmärken har fått utstå kritik och irritation från arga kunder som varit med om att skärmbreddarna har lossnat gång på gång. Detta gäller bl.a. Volvo XC70. I detta fall har det handlat om att tejpen vid monteringen inte klarat av avfettningsmedel samt att plastlisterna har varit mycket känsliga. På andra modeller kan det emellertid ligga andra orsaker bakom.

Köp därför inte skräpprodukter!

Skärmbreddarna måste tåla att smutsas ned och man får vara beredd på att man måste tvätta dem tämligen ofta. Vissa medel och särskilda hanteringar har visat att en del plastlister och skärmbreddare inte varit så slitstarka som man trott.