Vad är en SUV? 🤔

SUV är förkortningen för Sport Utility Vehicle och är en form av bil som blir allt populärare i Sverige. Det finns inga definitiva svar på exakt vad bilen är, men generellt brukar den vara högre än vanliga bilar. På svenska kallar vi den förkortningen för ”Sportigt praktiskt fordon”
 
Med ett finare ord kallas detta för att bilen har högre markfrigång och man menar då att avståndet från bilen till marken är högt. Den upphöjda körställningen ger en känsla av kontroll, eftersom det rent praktiskt är lättare att överblicka vägen och trafiken när man sitter högre upp.

 

Topp 5 (POPULÄRAST i Sverige)

  1. Volvo XC serien
  2. Volkswagen Tiguan
  3. Nissan Qashqai
  4. Mitsubishi Outlander
  5. Skoda Kodiaq

SUV

Land Rover är ett snyggt exempel

SUV-bilar kan se olika ut

Stadsjeep är ett annat ord för SUV. SUV-bilarna har utvecklats ur jeepar och pickuper, men behöver inte nödvändigtvis vara lika föregångarna. Bilutvecklarna har stora friheter att tolka innebörden av SUV-modeller och det är inte en självklarhet att alla modellerna har exempelvis fyrhjulsdrift. När man köper ny bil gäller det därför att kolla vad de olika bilmärkena och -modellerna erbjuder i förhållande till den SUV-bil man vill ha – men det här gäller såklart oavsett vilken bil man ska köpa.

Stadsjeep med klimatsmart tänk

Det är främst i städer SUV:ar har blivit något av ett fenomen. Av den anledningen har bilarna genomgått en omfattande miljöteknisk utveckling, då det är viktigt att de gör ett så litet klimatavtryck som möjligt. Många av bilmodellerna är klimatsmarta och har i dag även raffinerade lösningar som gör bilarna särskilt lämpade för stadskörning. Den mera stadsanpassade SUV:en är inte så sällan en så kallad cross-over-bil med vissa inslag av stadsjeep.

Volvos är prisvinnande

Den svenska bilmarknaden kan i synnerhet stoltsera med de prisvinnande S U V:arna Volvo XC60 och Volvo XC40. Modellerna är ypperliga exempel på hur klimatsmarta lösningar kombinerats med största säkerhet och framkomlighet. Den högre markfrigången bidrar till att man kan köra på nästan alla underlag, så det är inte alls svårt att se bilens koppling till terrängbil. Volkswagen, Nissan, Mitsubishi, Honda och Skoda är exempel på andra biltillverkare med populära SUV-bilar.

Bra att veta:

En bra S-U-V ligger runt 200-300.000 kr,

Här är världens lyxigaste modeller