Motorvärmare 🌡️ Vilken är bäst?

När det är vinter och kallt är det riktigt obehagligt att sätta sig i en bil och frysa rejält den första stunden innan motorn blir varm.

Här handlar det om den egna komforten, förstås, men framförallt sliter det på bilens motor när den är kall.

vinterhjul

Att montera en motorvärmare kostar mellan 4000 – 7000kr

Vilken värmare ska man satsa på?

Till råga på allt går det åt mycket bränsle i en kall bil, vilket förstås också påverkar miljön i och med de ökade utsläppen. Men, detta går det naturligtvis att råda bot på genom att satsa på en motorvärmare i bilen. Här gäller det också att reda ut begreppen direkt; en motorvärmare värmer upp motorn medan du dessutom behöver någon form av kupéelement för att värma upp kupén. Man förutsätter förstås att en kombination av dessa två menas, men det är ändå bra att belysa skillnaden.

elektrisk motorvärmare

Elektrisk motorvärmare (kit)

Elektrisk motorvärmare

Det finns två olika sätt att värma upp motor och kupé, så att du får en varm och skön bil om vintern. Antingen skaffar du en elektrisk motorvärmare, eller också satsar du på en variant där du använder en del av bilens bränsle för att värma bilen. Den elektriska motorvärmaren kräver förstås en elkabel för att kunna fungera.

När du har en sådan variant installerad sitter det ett eluttag någonstans i fronten på bilen, där du kopplar in en elkabel som i sin tur är kopplad mot ett vanligt eluttag. Från motorrummet går det sedan en kabel in till kupén där du kan koppla in ett kupéelement i stickkontakten som är framdragen.

dieselvärmare

bensinvärmare

Bensinvärmare / Dieselvärmare

Bensinvärmare/dieselvärmare är en lite dyrare lösning än den elektriska varianten, men också smidigare. Här behöver du inte hålla på med någon elkabel, eftersom den använder bilens bränsle.

Med en sådan lösning kommer värmen i kupén ur den vanliga ventilationen, så du behöver inte ha något extra kupéelement. Denna typ av värmare kan också enkelt tidsinställas, bland annat med hjälp av en mobilapp.

Enligt ABS Wheels är denna värmare de bästa valet!