Japsdämpare – Vad är det?

Kort och gott kan en japsdämpare liknas vid en större ljuddämpare. Den har större utblås och syns ofta på de äldre bilarna som ex. amerikanare eller på sportbilar.

Många gillar effekten av en japsdämpare, eftersom den ger ett betydligt kraftfullare avgasljud. Samtidigt ger den ett tuffare utseende, så man kan säga att japsdämparen slår två flugor i en smäll.

Monteringen är enkel

För att montera den avlägsnar du förstås den vanliga ljuddämparen och ersätter den sedan med japsen. Ibland kan du behöva en adapter för att få den att passa till den bilmodell du har. Man kan montera dit japsen på olika sätt genom att t.ex. kapa delar av det befintliga systemet och skarva på den nya dämparen.

Designen är viktig + annat.

Jaspdämpare kan vara riktigt läckra att titta på och ljudet gör att de blir ännu mer attraktiva. Det finns t.ex. japsdämpare i rostfritt stål eller med kolfiberdrapering och en glödgad kant samt i olika färger. Materialet i en japsdämpare är ganska viktigt, då rätt material dämpar bättre. Köp inget skräp! 

  • Precis som med bildäck och fälgar är det viktigt att man köper kvalité
  • Bilstyling generellt bör endast innehålla kvalitetsdelar från kända märken.
  • Eftermarknadsprylar tillverkas generellt i Asiatiska länder. Se upp med plagiat!

japsdämpare

Picture: Final Form USA (Best quality)

Skippa billigt skräp

Ett billigt material eller en egen hobbytillverkad dämpare kan ofta ha en sämre kvalité. Ordet japsdämpare kommer genom att många japanska sportbilar använde detta system. Skillnaden mellan de ”vanliga” ljuddämparna och japsdämparen är att den sistnämnda är mer cylindrisk med ett rakt rör, medans den ljuddämparen vi är vana vid är mer oval.

Dubbla utblås är populärt

Det finns även japsdämpare med dubbla utblås om man verkligen vill ge bilen en personlighet. Även utblåsen kan variera och vara vinklade, så det finns en hel del designaspekter att leka med. Ibland talar man också om dieselböj när ändröret är lätt böjt. Haha…

Att tänka på innan köp 
Många japsdämpare låter som sagt mycket och detta kan ibland ge upphov till problem vid besiktningen. Därför brukar man kunna köpa dem med en s.k. DB Killer ljuddämparinsats som monteras fast för att besiktningspersonalen inte ska kunna klaga. En bil med för mycket effekt kan nämligen dra på sig en motorskada om den pressas för hårt.

japsdämpare rök

Inför besiktningen (bra att veta)

MORGAN: Vid kontrollbesiktningen kontrolleras avgassystemets fastsättning och bullernivå oavsett om det är ett original- eller ett tillbehörssystem. Ljudkontroll görs vid provkörning och så länge avgasljudet inte uppfattas som påtagligt högre än vad som är normalt görs ingen bullermätning. Observera att provisoriska lösningar för ljuddämpning blir underkända.