spacers

Spacers – Vad och när används det?

Att skaffa ett par nya snygga fälgar är ett av de bästa sätten att styla bilen. Alla som någonsin köpt fälgar vet att många mått måste överensstämma för att fälgarna ska passa. Spacers är ett speciellt tillbehör för att främst komma till rätta med navmått och bultcirkel för att fälgen ska passa i hjulhusen, men även för att helheten helt enkelt ska se lite bättre ut. Två vanligt förekommande typer är bolton och hålborrade.

Vad passar min bil?

Bolt on Spacer

Om bolton spacers

Först måste man börja med att undersöka alla sina nuvarande mått såsom bultcirkel (bultmönster), navmått (måttet på fälgens centrumhål) och ET-mått (inpressningsdjup). Beroende på vad du har för mått avgörs vad du kan byta till med hjälp av spacers. Vanligtvis kan man endast byta till samma antal bultar, även om det finns vissa undantag. Till exempel kanske man vill ändra bultcirkel 5/100 till 5/112. Samtidigt finns möjlighet att ändra navmått. För att veta vilken tjocklek som krävs för en spacer måste ET-måttet för både fälg och bil kontrolleras. Är det till exempel en skillnad på 20 mm, måste man använda en spacer på minst 20 mm. Denna typ av spacer kan även användas på bilar som har fasta bultar bara för att fälgen ska komma längre ut, men man måste se till att det faktiskt finns utrymme att göra de förändringar man är ute efter.

Om hålborrade spacers

En typ av spacer som används när man bara vill flytta ut färgen eller kompensera ET-måttet. De kan inte användas för att byta bultcirkel. Däremot kan navmått ändras. När fälgar monteras med hålborrade spacers behövs bara längre bultar. Återigen måste man vara noga med ET-mått på fälg och bil och se till att välja rätt. Eftersom spacers kräver en del kunskap är det inte så dumt att vända sig till experter på just fälgar och liknande tillbehör. De kan ge goda råd och se till att man köper den spacer som är korrekt för den egna bilmodellen och samtidigt rekommendera fälgar som passar.

universal spacer

Universal från 5 mm till 20 mm

Det här är ett alternativ för dig som inte vill lägga allt för mycket pengar på ett par spacerplattor. Universalspacers fungerar som ett extra komplement när man vill ”skjuta” ut fälgen några millimeter. Ibland kan det räcka med 5 mm bara för att få det längs kanten. Köper du fälgar från ABS Wheels kan vi erbjuda dig olika mått till en billig peng. Vill du veta mer om vad som passar din bil? kontakta order@abswheels.se. Våra medhjälpare har sålt spacer i mer än 20 år!

spacer

Infographic av ABS Wheels

Vill du se en video på hur vi tillverkar spacer?

https://www.youtube.com/watch?v=PcMiLkd-HHk

Vänta inte för länge!