Vi tillhör dom få som verkligen kan och vill montera däck till husvagnar och husbilar!

Husvagnsdäck till husvagnen 2020

Det är mycket avkopplande och härligt att semestra med husvagn. Men innan det är dags att ge sig iväg med vagnen behöver däcken kontrolleras.

Att få punktering eller råka ut för något orsakar stora förseningar, är tidskrävande, irriterande och kan dessutom leda till stora olyckor. Precis som för bildäck ska en husvagnsdäck ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm enligt lagen.

Man bör dock byta husvagnsdäck när mönsterdjupet blivit 3.0 mm för att vara säker på att däcken ska ha bästa prestanda. Man bör alltid kontrollera däckdjupet innan avresa sker. Då kan man vara säker på att mönsterdjupet är lagligt.

 

Viktiga punkter att känna till

  • Byt däck i god tid
  • Kontrollera alltid däcken innan avresa
  • Investera i bra däck
  • Däckskador kan orsaka svåra olyckor
  • Minsta mönsterdjup är 1,6 mm

Däcken slits mindre än hos personbilar

En husvagn har generellt sett kortare körsträcka per år än en bil och däcken slits därför inte lika snabbt ner. Man kan dock inte bara se till mönsterdjupet försatt avgöra ett däcks skick. Hur ett husvagnsdäck tas omhand när vagnen står stilla har också stor betydelse.

Även däckets ålder spelar stor roll. Däcken kan med tiden förlora sin form på grund av olika miljöfaktorer som till exempel värme samt hur och var man parkerat och däckets gummi kan påverkas av solens UV-strålning.

husvagnsdäck
husvagnsdäck exempel
certifierad
ABS Wheels Blogg
heart

Välj rätt husvagnsdäck!

När du ska köpa nya däck till din husvagn finns det en hel del att tänka på. Du bör kolla datummärkningen på de nya däcken så du inte köper gamla husvagnsdäck som snart behöver bytas igen. Du bör också ha koll på vilken eller vilka dimensioner du ska ha på däcken.

Vissa har dubbla däck med olika dimensioner och detta är viktigt att kontrollera. Du bör också fundera på när och hur du tänkt använda din husvagn. Ska du åka mycket på vintern kanske du behöver dubbade husvagnsdäck. Att tänka på är dock att många länder och städer förbjuder dubbade däck.

Ska man välja året runt alternativ?

Kanske är året-runt däck lagom till dig och din husvagn? De har inte alltid lika bra köregenskaper och kan i många fall vara relativt dyra. Samma regler gäller för din husvagn som för din bil. Däcken måste vara anpassade till gällande väglag. Ska du köra på vintern måste du alltså ha vinterdäck.

Att köra med sommardäck på vintern är olagligt och dessutom farligt även om det bara rör sig om husvagnsdäck. Generellt sett rekommenderas att man väljer ett par sommardäck och ett par vinterdäck till sin husvagn om man planerar att resa året runt för högsta möjliga säkerhet. Rätt husvagnsdäck ger behagligare körning.

 

Så här balanseras husvagnsdäck

Populära varumärken som du bör kika efter!

Det finns många tillverkare av husvagnsdäck. Många välkända tillverkare av bildäck har också börjat tillverka däck till husvagnar. När du letar efter nya däck till din husvagn behöver du veta hur många däck du behöver, samt vilken storlek du ska ha på däcken.

Du behöver också ha koll på hur mycket din husvagn väger, samt dess belastningsindex. Du behöver också veta vilket varvtal de nya däcken skall ha. Detta framgår vanligen av de gamla däcken.

husvagnshjul

6 populära märken

Det finns ett flertal populära märken och tillverkare av husvagnsdäck. Det finns tillverkare av högkvalitetsdäck som Goodyear, Toyo, Continental och Michelin. Det finns dock även däck till lägre pris från tillverkare som Sava och Fulda. De billigare däcken har samma grundkrav som de dyrare däcken, och behöver därför inte alltid vara ett sämre val.

Skippa Asiatiska alternativ

Många föredrar dock att köpa sina däck från välkända tillverkare med stora namn på marknaden. Vilka däck du väljer och från vilket märke är helt individuellt och det kan vara värt att lägga någon timme på att jämföra de olika däcken, specifikationerna samt däckrecensionerna på nätet.

Husvagn på besök hos ABS Wheels för att montera nya husvagnsdäck

husvagn utanför abs wheels
husvagn vid abs wheels monteringsingång
husvagnsdäck bak
husvagn vs vanlig bil
husvagn
innanför en husvagn

Lite videoklipp på jobb med mera

Vad väntar du på?