Hur viktigt är däckmönsterdjup & däckdjup?

Lågt mönsterdjup innebär ökad risk för vattenplaning och skador på däcken samtidigt som bilens allmänna körprestanda försämras. Dåligt grepp kan, inte minst på vintern, innebära att du förlorar kontrollen över bilen. 

Djupet är avgörande

Det är helt enkelt så att däckens däckdjup är av avgörande betydelse för bilens vägegenskaper. 

Även sådant som körkomfort och bränsleekonomi påverkas om ditt däckmönsterdjup är för lågt. Däckmönsterdjup och däckdjup är två olika benämningar på samma sak.

Däckmönsterdjup säger inte allt

Mönsterdjupet är ett mycket bra mått på däckets kvalitet, men det finns fler faktorer som avgör om det är dags att byta däck. När du kontrollerar däckmönsterdjup rekommenderar vi att du även ser över om stenar fastnat i huvudspåren, om gummit börjat spricka och om däcken är ojämnt slitna.

Du måste hålla koll själv

Du ansvarar själv för dina däck och det är upp till dig att kontrollera att de håller måttet. Däck har en mönsterdjupsvarnare (kallas även slitagevarnare) som visar när däcken inte längre är lagliga att köra på. Mönsterdjupvarnare sitter i däcket och när de är synliga börjar det bli dags att byta däck. Du kan också använda en mönsterdjupmätare för att kontrollera ditt däckdjup lite mer exakt. Även en tumstock, linjal eller till och femkrona (det är tre millimeter mellan överdelen på siffran och femmans kant) kan användas till kontroll av däckmönsterdjup.

Vad säger lagen?
  • Bilprovningen kan ge dig körförbud om dina däck inte har ett tillräckligt mönsterdjup eftersom du då anses vara en trafikfara. Du kan till och med få böter om du kör med alltför slitna däck.
  • Det är 1,6 mm i mönsterdjup som gäller för sommardäck. För vinterdäck är det 3-5 mm, beroende på hur tungt fordon du kör. Nya däck kan ha ett mönsterdjup på 8-9 mm.
  • Mönsterdjupet kan vara lägre än 1,6 mm på mindre delar av däcket utan att det bedöms vara olagligt.

exempel på bra däck

bil
Nokian däck

Från 696 kr styck

Säkert val

Bäst i test

Säkrast vinter

Mer info

Priset ovan är från 15 tum

bil
Sailun däck

Från 457 kr styck

Mellanklass

Funkar året om

Ej bäst i test

Mer info

Priset ovan är från 15 tum

suv
Continental däck

Från 702 kr styck

Premium

Populär

Bäst på sommar

Mer info

Priset ovan är från 15 tum