Vad kostar ett Formel 1 däck? 🤑💸🤔

För den som håller på med Formel 1 innebär det att hänge sig åt något som många skulle kalla en extremsport. Det är alltså inget för den räddhågsne och kräver avancerad utrustning gällande både bil och förarens säkerhet.

Ett däck inom denna sport är en vetenskap för sig och skiljer sig minst sagt från däcken till vanliga bilars prestanda och pris.

Att titta på en Formel 1-tävling och se bilarna i enorma hastigheter tävla om prispallen kan få en att fundera på vad som egentligen krävs för att en bil ska kvalificera sig för dessa lopp.

Kostar normalt ca 100.000 kr per däck, detta enligt ABS Wheels analys gjord 2020 över 7 serier.

Detta visste du garanterat inte

Visste du exempelvis att hjälmarna är konstruerade att tåla upp till 800 grader under en viss tid? Och att bromsskivorna i dessa bilar är något utöver det vanliga och nästintill outplånliga i materialet? Dessa tar även runt en månad att framställa. En hel vetenskap alltså, precis som däcken som minst sagt fyller en väsentlig roll.

vad kostar ett formel 1 däck

Kan kosta ca 100.000 kr per formel-1-däck

Från tillverkning till tävling

Att framställa de bästa tänkbara däcken till en Formel 1-bil kräver mycket kunskap och tid och fram till 2023 är det däcktillverkaren Pirelli som ensam levererar däcken till Formel 1-tävlingarna. Det är lätt att tro att det vid framställningen strävas efter ett däck med minsta möjliga risk för slitage.

Faktum är dock att utan något slitage alls så skulle förarna inte behöva göra depåstopp som i sin tur skulle omöjliggöra bra strategier i sann tävlingsanda. Det hör helt enkelt till spelet att bibehålla spänningen under loppen.

Anpassade för olika körstilar

Däcken ska givetvis ur säkerhetssynpunkt vara bästa möjliga och anpassade till olika underlag och körstilar. Att idag bygga däck med så liten påverkan på klimatet är förutom nyskapande och kvalitet också något som väger tungt.

Dags för nya däck?

Precis som vanliga personbilar behöver Formel 1-bilar nya däck och även om det till bilen där hemma kan vara en dyr historia, så är det inget mot priset på dessa exklusivt tillverkade monsterdäck. En summa strax under 100 000 kronor per set är vad den välbeställde kan få betala med förhoppning om att ta hem första pris i tävlingen.

Texten besvarar veckans fråga; Vad kostar ett Formel 1 däck?