Var kan man slänga däck? ♻️

Har dina bildäck eller motorcykeldäck blivit uttjänta eller har du kanske fått en punktering som du inte kan eller vill åtgärda?

Då behöver du se till att du slänger däcken på ett ansvarsfullt och lagligt sätt. Att bara dumpa däcken i naturen är inte acceptabelt, utan precis som så mycket annat kan däck återvinnas om det görs på rätt sätt.

Producentansvar 
I Sverige har vi något som kallas för producentansvar. Det betyder att alla däckverkstäder eller återförsäljare av däck har ett ansvar och en skyldighet att ta emot gamla däck som ska slängas. Detta måste göras, även om kunden inte vill köpa några nya däck i samband med inlämningen av de gamla.

däckåtervinning

Andra ställen du kan slänga däck på

Kolla med din närmaste verkstad eller återförsäljare när det är dags att lämna in uttjänade däck. Väljer du att lämna in däcken som de är och utan någon fälg på så är inlämningen helt kostnadsfri. (iaf hos seriösa ställen)

Du kan alltså bara åka förbi återförsäljaren eller verkstaden och lämna över däcken som du vill bli av med. Skulle det däremot vara så att ett eller flera av däcken har en fälg så kan en extra avgift behöva betalas.

Vad händer med däcken när du lämnat in dem?

Som tidigare nämnt så kan däck med fördel återvinnas. Däck innehåller ett material som är återbrukbart, ibland helt och ibland endast delvis. Av de gamla däcken kan man t.ex. skapa nya produkter som sprängmattor, men man kan också använda materialet för att tillverka nya, fräscha och fina däck.

Återvinning är väldigt viktigt för att vi ska kunna spara på de naturresurser som vi har. Se därför till att du aldrig slänger begagnade däck ute i naturen eller på platser där de inte ska vara. Ta dig till en återförsäljare eller en verkstad och lämna över däcken kostnadsfritt.

Tips:

Så här ser det ut när miljöbilen kommer och hämtar våra gamla däck. (inte världens bästa upplösning men ni hajjar grejen)

Bra att veta: Det finns inga hälsorisker idag med att spela på konstgräsplan (där gummigranulat framkommit)