Vilket är minsta tillåtna mönsterdjup i sommarväglag?

Sommarvärmen är här och vi njuter alla tillsammans över årets fina sommarväder. Du som äger en bil har troligtvis åkt och köpt ett par nya sommarsulor? Har du inte hunnit köpa några ännu är det inte hela världen…

Du kanske inte ens behöver nya bildäck! Har du tur så har dina sommarhjul goda mönsterdjup kvar. Du kontrollerar detta med hjälp av ett måttband. Har du mer än 3 millimeter kan du vara lugn 🙂 

Enligt lag får du köra med dina däck på sommaren om mönsterdjupet överstiger 1,6 millimeter. Kom ihåg att det skiljer sig markant från vinterns regler på 3 mm.

Det är viktigt att du lägger märke till om däckets köregenskaper försämras, ibland kan det vara läge att byta däck även om det fortfarande är lagligt med 1,6mm. I Sverige har vi ofta regn på sommarvägarna och då kan det vara bra att köra med lite nya sommardäck för att slippa vattenplaning och försämrade bromsegenskaper.

– Det är tydliga skillnader mellan nya och gamla däck, hos ABS Wheels kan du komma in kostnadsfritt för att få dina  sommardäck kontrollerade.

HUR KONTROLLERAR JAG MÖNSTERDJUPET PÅ MINA DÄCK?

Du gör det enklast genom att följa dom två stegen nedan;

  1. Börja med att ställa fram däcket. (har du sommardäcken lösa eller sitter dom på bilen?) i det fall där sommardäcken sitter på bilen så bör du parkera på en jämn och plan väg med parkeringsbromsen i.
  2. Ta fram måttband och gör enligt bild två. Tänk på att kontrollera på flera ställen, i sälsynta fall förslits däcken ojämnt. Vill du inte använda dig av ett måttband? Köp en mönsterdjupsmätare hos lokala däckverkstan eller på nätet.

Har du mer än 1,6 millimeter kvar behöver du inte byta.

Här specifieras lagen

mäta mönsterdjup med måttband

Artikeln besvarar och ger råd kring frågan; Vilket är minsta tillåtna mönsterdjup i sommarväglag?