10 tips att tänka på innan du köper sommarhjul

Att köpa felaktiga sommarhjul kan slå dig dyrt. För att du ska känna dig trygg har vi plockat fram den ultimata listan med 30 saker att tänka på – från ABS Wheels Expert Johan.

Tipsen passar bra inför den kommande säsongen 2020. Kom ihåg att du bör byta till sommardäck innan 2020-02-25 *

(dock helst inte innan 31 mars pga vinterdäckslagen)

Vad känner du till om sommardäcket du tänkt köpa? Är det ett bra sommardäck som fått positiva omdömen på däcktester? Vilket märke är det? Varför ska du välja det och vilka egenskaper har det? Vilka fälgar har du valt till för att få det ultimata sommarhjulet?

sommarhjul svarta

1. Välj rätt storlek till sommarhjulen

När du ska välja sommarhjul så är det viktigt att du väljer rätt däckstorlek till bilen. Tänk på att köpa 17 tums fälgar om du redan äger ett par 17 tums däck. Det är alltså extremt viktigt att du handlar samma storlek – slutsiffran får aldrig skilja mellan ett däck och en fälg. Exempelvis betyder 235/40/18 att det är ett 18 tums däck som måste sitta ihop med en 18 tums fälg.

dunlop sport blueresponse

2. Bra komfort ger schyssta köregenskaper

Vill du ha ett par sommarhjul med grym komfort så är det viktigt att du väljer till passande fälgar. Lågviktsfälgar brukar vara ett populärt val bland bilägare som söker komfort, ett bra sommarhjuls-paket vore Pirelli Cinturato p7 blue tillsammans med ABS355. Pirellis p7a är ett enastående sommardäck som prisades så sent som 2015 för sina goda egenskaper på våta och tora vägar. ABS355 är en av Sveriges populäraste konkava fälgar som tillhör kategorin concave eller snarare ”hjul med djup” som man brukar säga.

silvriga sommarhjul

3. Kombinera styling & elegans

Vill du kombinera styling, komfort och elegans? Ta en titt på sommarens hetaste hjulpaket från Tomason – rekommenderas med däckmärket Maxxis eller Kinforest. Beprövade hjulval hos ABS Wheels experter. Söker du något i premiumklassen så tycker jag inte att du ska nöja dig med Maxxis, kinforest och nankang. Välj Pirelli Cinturato P1 verde (premiumdäck) i högsta klass.

4. Familjebilsägare? Se hit

Äger du en familjebil och söker ett hederligt hjulpaket? Ta en titt på Brock som du kan kombinera tillsammans med något ur nokian hakkapeliitta serien. Nu syftar jag givetvis på Nokian Hakkapeliitta R2 som fungerar som både sommar och vinterdäck. Tillsammans med Brock kan du kombinera stil och klass med det här sommarhjulsvalet.

Större sommarhjul

Cab och sportigare bilar

Det prisbelönta sommardäcket Continental ContipremiumContact 5 har under flera tävlingar prisats för sina goda egenskaper. Det här däcket tillsammans med Etabeta blir ett riktigt snyggt val av Etabeta har en italiensk design som passar väl in med premium sedaner och cab. –  Du kan även kombinera billigare fälgval som exempelvis oxxo för att få ner priset på dina kompletta sommarhjul!

sportiga sommarhjul

6. Lågbudget inför val av sommarhjul

Om du köper begagnade sommarhjul så är det ytterst viktigt att du placerar dom bästa däcken bak. Detta bör man göra oavsett val av däck! Tänk på att sommardäcket ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter. På ABS Wheels säljer vi dessvärre inte begagnade sommarhjul men du kan alltid hitta det på blocket. Har du en lågbudget på ca 6000 kronor så kan du komma långt genom att handla billigare ”kina” sommarhjul.

sommarhjul

7. Kväve på sommarhjulen

Ska man ha kväve på sina sommarhjul? Tror du på aliens? Kväve som även kallas nitrogen är bara skitsnack. Fyll dina hjul med vanlig luft. Fördelen med kväve är att du slipper kontrollera lufttrycket lika ofta, å andra sidan måste du betala mer vid varje påfyllning. Kostar ca 50 kronor enligt motormännens senaste koll. Vill du slippa hålla koll på lufttrycket
NITROGEN VS VANLIG LUFT

8. Ska sommarhjulen ha TPMS?

Det beror på vilken årsmodell bilen har. Ett bra sätt att se om bilen ska ha tpms är att kolla på bilens databok för att se när bilen tillverkades. Alla bilar efter 2014 har troligtvis TPMS. Vill du snabbt veta årsmodell kan du gå in på vår startsida – Glöm inte att knappa in registreringsnumret.

  • TPMS kan du använda med alla typer av aluminiumfälgar oavsett märke och modell.

TPMS

9. Budget eller premium sommarhjul

Ja denna fråga får vi ofta och jag kan säga så här, premium håller längre och låter mindre. Ett budgetdäck är inte alltid det sämsta men jämför du med premium så finns det rejäla skillnader. Komfort är A och O

  • Tänk på att du bör köra in sommarhjulen under dom första 20-30 milen, detta gäller oavsett budget, mellanklass eller premium!