Reservhjul även kallad nöjdhjul är mycket viktigt

Ett reservhjul är ett däck som följer med din bil när du köper det, oftast i alla fall. Detta däck kallas även för nödhjul.

Detta hjul är till för att användas av dig om du skulle råka ut för en punktering. Det finns vissa regler kring ett reservhjul. Du får använda det som ett nödhjul tillsammans med dubbade däck, även om inte reservhjulet är dubbat.

Vilka däck passar min bil?

 

Endast avsett för korta sträckor!

Dock får du endast köra korta sträckor med ditt reservhjul och det är inte till för att användas all för länge. Det ska räcka att du kör med det till närmaste verkstad eller ställe där du kan byta däck till ett nytt sommardäck eller ett vinterdäck beroende på vad du har på bilen.

Ett Reservhjul

Du bör kontrollera reservhjulet då och då. Många bilister glömmer bort det och när de väl har punktering och ska använda sig av reservhjulet så är det punka på den med. Du bör alltså regelbundet kontrollera lufttrycket på ditt reservhjul. Passa på när du ändå kontrollerar din bils vanliga däck. Det är även bra att ha med bultar som passar till fälgen på reservdäcket i din bil.

Förr var de samma däck som sitter på 🚘

Förr var det vanligt att reservhjulet var ett likadant däck som de man hade på bilen och kunde därmed användas längre sträckor. Nu för tiden är det mer vanligt med nödhjul, som är lättare och smalare än ett vanligt däck. Det brukar även vara en max hastighet på detta nödhjul.Källa:

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/proposition/godkannande-och-marknadskontroll-av-fordon_H30331/html

Reservhjulet brukar finnas under bagageutrymmets golv eller under bilen. På större bilar som SUV:ar, Jeepar och Vans sitter ofta reservhjulet monterat bak på bilen.

punktering

Vad gör jag när jag får punktering? 😱

När du är ute och kör och råkar ut för att ditt ena däck får punktering så har du två alternativ, antingen använder du ditt reservhjul eller ditt nödhjul. Se till att ha en domkraft i bilen så att du själv kan byta ditt däck. När du bytt däck så ska du så snart som möjligt ta dig till en verkstad. Ditt andra alternativ är att använda dig av däcktätningsmedel eller lagningssats för att temporärt laga ditt däck.

Detta fungerar bara om du har ett slanglöst däck. Däcktätningsmedlet är som et slags skum, som täpper igen punkteringen. Du bör oavsett om du väljer att använda ett reservhjul, ett nödhjul eller att laga däcket temporärt bege dig till en verkstad relativt omgående. Att köra långa sträckor med något av dessa alternativ är inte att rekommendera. Du kan oftast laga däcket.

moln

Saker att tänka på 🤔

Se till att ha ett förlängningsskaft eller liknande i din bil. Bilens verktygssats som är med från start kan vara rätt klena och de kan göra det svårt för dig att lätta på hjulbultarna.

Det blir smutsigt att byta däck, så se till att ha ett par arbetshandskar liggandes i bilen. Ha även med ett sittunderlag som du kan använda för knäna. Andra saker att låta ligga i bilen är regnponcho om det är dåligt väder när du får punktering, samt svarta sopsäckar.

Det kommer ofta med en domkraft till bilen, men den håller max för tio lyft. Har du använt den flera gånger så är det bra idé att byta ut den.

Det är viktigt att reservhjulet är pumpat så att det är klart att användas om du får punktering. Om du är dålig på att kontrollera reservdäcket så kan du fylla den med kväve som gör att ringtrycket håller 3-4 gånger längre.

Glöm inte att kolla reservhjulet nu! ⚠️