Kan du allt om ATV däck?

Ett ATV däck är ett däck som skapats för att användas på alla typer av terrängkörning. Man brukar oftast kalla dessa däck för fyrhjulingsdäck och terränghjuling. Själva namnet ATV står för All terrain Vehicle som egentligen betyder ungefär ”allround terrängdäck”

ABS Wheels

Fälgar till ATV däck

ATV fälgar skapas som mest i storlekarna 12” – 28” och det finns två fälgval att välja bland. Ena heter ”Bedlock” och är en av de bättre fälgarna du kan ha till ATV. Dessa fälgar har en yttre ring som klämmer fast däcket på fälgen vilket gör hjulen robust. Bland vanliga ATV entusiaster så används vanliga stålfälgar.

Storlekar inom ATV

Vanligaste dimensionen är 25×8-12 fram & 25×10-12 bak och det brukar oftast
gå att gå upp till 27″ eller 28″ i det fall man vill ha större hjul. Likt ett däck så mäter man också profil, bredd och tum. Ett exempel 27 * 10 – 12”  motsvarar ett 12 tums ATV däck med 27 i profil (höjd) och 10 bredd.

ATV DÄCK

Underlag och rätt val av ATV däck

Ett ATV däck är lämpligast på skog, grus, sten och mark vilket ger dig mycket val att välja bland ofantligt mycket sorters däck. Ska du köra bland grus och sten så är det viktigt att du väljer ett däck med mycket gummi för att inte riskera en punktering. De allra flest som skaffar sig sin första Quad eller fyrhjuling väljer att köra mycket bland terräng och skog vilket gör det enklare att välja däck. Ska du köra i skog och mark så räcker det med att köpa bredare däck.

Har du ett brett däck med hög profil ger det dig bättre grepp och fäste bland leriga vägar. Breda däck klarar av att köra över kvistar och stenar. Är det mycket sand där du tänker köra så kan det vara bra att istället kika på ATV däck med mycket spår och mönster.

Priserna på ATV däck!

Vi har kollat igenom 20 olika hemsidor på nätet och konstaterat att det finns flera sorters ATV däck där priserna skiljer mellan 700 kr – 2000 kr per däck. Likt bildäck och MC däck så finns det också premium och budgetval bland ATV.

Flera sorters ATV däck, var vaksam och köp rätt!

*Vägdäck så kallade Road Tyres är däck som skapats för packade grusvägar.

*All terrain ATV är däck som skapats för att fungera bra i skog och mark.

*Mud Terrain är precis som det låter ”mud-däck” vilket ska ge bra fäste och optimal framkomlighet på leriga vägar.

*Crossdäck är en sorts ATV däck som skapats med hårdare gummi för att klara av grus och sand bättre.

 

ATV-däck ska inte förväxlas med terrängdäck!