Vilka vinterdäck ska man köpa? 🤔💰

Friktion eller dubb, billigare eller dyrare, svenskt varumärke eller ett internationellt? När det kommer till vinterdäck är valen många.

Vi har listat de 10 vinterdäck vi tycker presterar bäst 2021 vad gäller funktion och prestanda. Listan är också baserad på flera oberoende tester listade de senaste åren.

VILKA VINTERDÄCK SKA MAN KÖPA?

Vilka vinterdäck ska man köpa? läs mer nedan.

Topp 10 i Sverige.

  1. Michelin X-Ice North 4 (bäst enligt ABS Wheels)

Michelin X-Ice North 4 har vunnit utmärkelsen som bästa vinterdäck i flera oberoende tester det senaste året. Detta däck har fler dubbar än den föregående modellen, vilket är möjligt genom det specialdesignade mönstret. Tack vare att antalet dubbar är fördubblade till hela 255 st har däcket ett utmärkt grepp på vägen samtidigt som det behåller hög prestanda. Om du prioriterar ett däck som kan ta dig fram säkert även under de värsta vinterförhållandena så är Michelin X-Ice North 4 ett däck att räkna med.

se topp 2 till 10 här

  1. Continental IceContact 3Ett riktigt högpresterande dubbdäck! Continental IceContact 3 är har ett mycket bra grepp på vintriga vägar, oavsett om det är riktigt halt eller vått. Däcket kommer med den så kallade TwinStud-teknologin vilket innebär att däcket har två olika typer av dubbar. Den ena dubbtypen är framtagen för att ge bättre grepp vid kurvtagning, medan den andra har bättre fäste vid inbromsning. Det här dubbdäcket förtjänar en topplacering.

 

  1. Nokian Hakkapeliitta 9Hakkapeliitta-däcken från Nokian är kända för att vara kvalitativa vinterdäck med hög prestanda som fungerar perfekt för nordiska vägförhållanden. Detta däck är den nyaste i Hakkapeliitta-serien och har två typer av dubbar med olika funktion. Den ena dubbtypen som sitter på mitten av slitbanan är där för att ge bra grepp om vägen. De andra dubbarna sitter längre ut på däcket, deras funktion är att säkerställa att bilen inte börjar glida i sidled. Totalt sett är det här ett mycket bra vinterdäck.

 

  1. Pirelli IceZero 2Från italienska Pirelli kommer detta vinterdäck i hög kvalité. Tillskillnad från tidigare modeller i Pirelli-serien har detta dubbdäck ett ännu bättre grepp om vägen tack vare de nya dubbarna. De nya dubbarna ser också till att minska problemen med vägbuller. Pirelli IceZero 2 är främst designad för bilar i premiumklassen och kanske inte det däck du köper till din mindre och äldre bil. Men helt klar ett kvalitativt däck!

 

  1. Nokian Hakkapeliitta 8Nokian Hakkapeliitta 8 är företrädaren till tredjeplatstagaren Nokian Hakkapeliitta 9. Däcket har vunnit många tester och kostar lite mindre än den nyare modellen. Däcket är utrusad med dubbar som sitter utplacerade över hela slitbanan istället för i radplaceringar – vilket är det vanligaste. Det bidrar till ett mycket bättre grepp på vägen. Det här däcket presterar dock lite sämre när klimatet blir mildare.

 

  1. Goodyear Ultragrip Ice Artic 2Ett dubbdäck som har några år på nacken men ändå presterar på en hög nivå. Däckets bromssträcka är mycket bra även på hala vägar tack vare Activegrip Technology som är framtaget just för det syftet. Utöver detta bidrar det innovativa däckmönstret till att slask och smuts enkelt forslas bort. Goodyear Ultragrip Ice Artic 2 är kanske inte (längre) det bästa vinterdäcket men det håller sig fortfarande på en hög nivå.

 

  1. Continental VikingContact 7

Nu kommer vi till ett odubbat vinterdäck – vilket blir mer och mer populärt, speciellt vid stadskörning. Däcket har mycket bra prestation på is och snö men också kort bromssträcka. Jämfört med dubbdäck är de så kallade friktionsdäck nästan aldrig lika bra i intensiva vinterväglag, men detta däck håller måttet för en sjundeplacering.

 

  1. Nokian WR Snowproof

Nokian WR Snowproof är ett dubbfritt vinterdäck som ger dig hög komfort under din resa. Däcket fungerar bra i slask och andra blöta vägförhållanden. Däcket har också en förmåga att minimera vägbuller och är speciellt anpassat att fungera bra under våra kalla vintrar. Ett välfungerande och säkert däck!

 

  1. Hankook Ipike RS2 W429

Tack vare Z-formade snöräfflor har det här däcket ett väldigt bra grepp på snö och is. Däcket har också en dubbteknik som gör det möjligt att trycka in dubben under en liten lucka när det inte används. Det gör att däckets hållbarhet blir längre – smart! Däcket presterar dock inte lika bra på torrt underlag eller när det är väldigt blött.

 

  1. Gislaved Nordfrost 200Det här däcket är inte det nyaste på marknaden men det håller ändå en bra kvalité. Gislaved Nordfrost 200 har stjärnformade dubbstift som är designade för att ge bilen en kortare bromssträcka även när det är väldigt halt eller snöigt. Däcket är inte det allra bästa vinterdäcket på marknaden – men absolut värd en topp10-placering enligt oss.

Så för att svara på frågan: Vilka vinterdäck ska man köpa? ja du.. välj åtminstone dubbat om du är osäker men annars är listan ovan bra. Är du osäker på vad som passar just ditt körsätt? testa vårt kostnadsfria verktyg däckväljaren 2.0