Hur lagar man kantstötta fälgar? 🛠️🤔

Hur blir fälgarna kantstötta?
Fälgar kan precis som din bil skadas under körning. Med kantstöttning menar man fälgar som fått repor, bucklor eller blivit missfärgade. Kantstötta fälgar kan uppkomma om du exempelvis kör på en grusig eller ojämn väg och får stenskott på fälgarna. Om du någon gång råkar köra upp på en trottoarkant kan även det göra att fälgarna blir kantstötta.

kantstötta fälgar

Bild från vår samarbetspartner Felga

Hur fixar jag mina fälgar?
En verkstad kan hjälpa dig med att fixa dina kantstötta fälgar. En rengöring av fälgarna är det första steget som utförs. Mindre repor och ytliga missfärgningar kan sedan fixas genom slipning, lackering och polering av fälgarna. Vill du inte laga så kan du alltid köpa nya fälgar.

Vi brukar rekommendera vår samarbetspartner Felga som är en av Sveriges kändaste fälgreparatörer.

Bra video från youtube

Vill du göra det själv?

Du kan även laga dina kantstötta fälgar på egen hand (rekommenderas inte). Du kan då börja med att slipa kanterna ordentligt för att få en jämnare yta. Använd sedan spackel som fungerar på aluminium för att fylla igen groparna. Spacklet kan du lägga på med fingrarna om det bara är små gropar. Efter spacklet lagts på behöver du slipa ytan igen för att det ska bli jämnt – glöm inte att skydda ansiktet!

När ytan är jämn behöver den ha nya färg, både grundfärg och ytfärg. Klacklack ser sedan till att fälgen blir glansig och som ny igen.

Om du inte är van vid att laga kantstötta fälgar på egen hand är det bättre att lämna in dem till ett proffs. Då kan du vara säker på att processen går rätt till och att resultatet blir både snyggt och hållbart.

Vad gör jag för att undvika skador?

Om du en gång har lagat dina kantstötta fälgar vill du nog gärna slippa göra det igen. Ett tips är att komma ihåg att tvätta dina fälgar med jämna mellanrum. När det är mycket orenheter eller vägsalt på vägarna blir fälgarna lätt smutsiga, du kan då missa repor och kantstöttningar som göms under smutsen vilket i längden kan leda till värre skador.

Kanske kan du även ta en annan väg till jobbet? Om du märker att dina fälgar lätt blir skadade kan det nämligen bero på att du kör på alldeles för extremt ojämna vägar. Om det inte finns något att sätt att ta sig fram så får du köra lite saktare där det är som mest gropigt.

Hur riktar man fälgar?

Stora och moderna fälgar, speciellt de med offset inåt, kan tillsammans med stumma lågprofilsdäck ha en tendens att bli skeva ganska lätt. Men hur går det till när man riktar fälgar?

hur riktar man fälgar?

Hur går riktning till?
Både plåtfälgar och aluminiumfälgar går att rikta. För att kunna rikta fälgar är det först och främst viktigt att ekrarna fortfarande är raka. När en skev aluminiumfälg ska riktas börjar man med att mäta upp fälgen i förhållande till fälgcentrum. Fälgen kanske ser bra ut om du bara tittar på den, men en indikatorklocka kan visa att så inte är fallet. En skev fälg behöver alltså inte alltid se skev ut. Med hjälp av indikatorklockan markeras högsta och lägsta punkten på fälgen.

Om fälgen är mindre skev kan den enkelt riktas med ett slag från en klubba med platshuvud. Om fälgen är väldigt deformerad måste den först värmas upp innan den kan riktas. För att rikta en väldigt skev färg börjar man med att värma upp fälgen med gasol till ungefär 100 grader. Ofta är det en viss del av fälgen som ska riktas, den kan då behöva värmas upp lite extra. En skev fälg monteras på en riktbänk för att återfå sin runda och fina form, sedan lackeras den för att se som ny ut och för att hålla längre.

Aluminiumet kan också vara olika hårt för olika fälgar, där krävs erfarenhet för att förstå hur hårt fälgen behöver pressas. Detta är alltså något man inte bör göra på egen hand om man inte är en expert.

Varför ska man rikta sina skeva fälgar?
Det är viktigt att rikta din skeva fälg då däcken slits onödigt mycket på grund av alla vibrationer som tillkommer när fälgen inte är rund. Även väghållningen påverkas negativt när du kör med skeva fälgar.

Om du är osäker om fälgen är skev så kan du prova att balansera och göra en hjulinställning först. Många fälgar går att rikta, men om fälgen är väldigt deformerad kan det bästa och billigaste valet vara att köpa nya.