Vad är omläggning av däck? 🤷

En omläggning av däck betyder att man monterar däck på fälgar. Det spelar ingen roll om det är nya eller gamla fälgar, det heter alltid däckomläggning när däcket ska monteras på fälgen.

Du kanske tänker att det är lätt att göra en däckomläggning på egen hand? Det är det tyvärr inte. En däckomläggning är mycket mer avancerat än att exempelvis byta från dina sommardäck till dubbdäck, det krävs speciella maskiner och god erfarenhet för att det ska bli rätt.

Vad är omläggning av däck?

Hur går en däckomläggning till?

En däckomläggning följer nästan alltid samma process.

  1. Demontering av däcken

Det första som sker är att ett proffs demonterar (tar isär) de gamla däcken från fälgarna, detta gäller när du ska ha dina befintliga fälgar till nya däck. Om både däck och fälg är nya krävs inte det här steget.

  1. Montering av däcken på fälgen
    Nästa steg är att montera de nya däcken på de gamla fälgarna. Här krävs specialmaskiner, det är därför ingenting du kan eller bör göra hemma.
  2. Montering av hjulen på bilen
    När däcken är monterade på fälgarna av personer med god erfarenhet och rätt utrustning så ska de fullständiga hjulen monteras på din bil. Hjulen balanseras och kontrolleras att de har rätt lufttryck.
  3. Eventuell efterkontroll
    När monteringen av dina nya hjul är klar kan muttrarna sitta lite löst, det är ingenting att oroa sig för, de behöver efterdras och spännas till. Allt det här fixas enkelt hos din lokala däck- och fälgexpert.

Om du ska göra en däckomläggning bör du alltså kontakta en expert som kan hjälpa dig, annars riskerar du att skada både däck och fälg samt ha en osäker körning.

Är en däckomläggning dyrt? 💰👇

Den gyllene regeln är – ju mindre hjul desto billigare kostnad. Men prisskillnader kan också bero på vilken verkstad du vänder dig till för att lösa omläggningen. Kom ihåg att kostnaden för en däckomläggning hos ett proffs är värt det jämfört med risken att göra omläggningen själv.

Vi har försökt besvara veckans fråga ”vad är omläggning av däck”. Som vanligt gör vi vårt bästa med att svara så enkelt som möjligt.