Reparationssats däck – vad är det?

Precis som namnet tyder så är det en reparationssats avsedd för däck. Många kallar det för ”däckfixaren” eller ”reparationssats” – Kärt barn har många namn och den här uppfinningen har räddat många bilisters vardag.

Reparationssats däck

Alla som kört på något vasst eller rentav fått en spik i däcket bör läsa nedanstående information.

I paketet finns fem viktiga saker vi kommer att berätta mer om nedan.

  • Kolsyrepatroner – tillverkad i aluminium. (stark härdad)
  • Luftpåfyllare – Används för att fylla på luft. Du ställer munstycket mot ventilen (som sitter på hjulet nära fälgen)
  • Rakbladskniv – används för att raka av sig skägget, nejdå– skämt åt sido. Du ska skära loss tätningspluggen och dylikt.
  • Rasp och monteringsnål med T-handtag – Verktyget som möjliggör tätningen (själva lagningen)
  • Tätningspluggar – Ser ut som ihoprullade bacon-rullar dock består dessa tätningspluggar inte av bacon utan av gummi. Dessa används för att täppa igen hålet.
  • Lim – Du använder det för att limma. Kallas Rubber solution. Det här kittet säljs av Biltema, bäst i test enligt ABS Wheels.

Hur gör man i praktiken? (video)

Vi har skrivit ihop en kort guide nedan för att hjälpa dig förstå innehållet. Vill du veta hur själva lagningen går till? Spana in videon nedan.

Rune, en av ABS Wheels äldsta monteringsgubbar visar hur du på enklast sätt använder en reparationssats även kallad ”reparationssats däck”.

Hur använder man en reparationssats för däck?

Det är enkelt, du börjar med att plocka bort föremålet som orsakade själva punkan. Du använder därefter raspen för att fila bort eventuell smuts. Därefter sätter du dit tätningspluggen halvvägs genom monteringsnålen.

Du ska alltså applicera limsträngen på vardera sida av tätningspluggen. När du gjort detta så trycker du in nålen med pluggen i punkteringshålet. Följ vinkeln på själva hålet. I det sista steget så ska du vrida verktyget ett kvarts varv och dra samt lirka försiktigt ut nålen. Huvuddelen av pluggen ska vara kvar i däcket, det ska alltså endast vara en liten bit utanför som sticker ut. Den kan du jämna ut med kniven.