Miljöavgift däck? Existerar det eller är det en bluff?😈

Det är ingen bluff och det existerar faktiskt. Många tror att däckhandlare online skriver så för att tjäna extra pengar men så är inte fallet.

Miljöavgiften på däck är något som betalas till SDAB (svensk däckåtervinning) för närvarande 2021 är avgifter 20 kronor.

miljöavgift däck

Varför betalar man miljöavgift på däck?

Däck innehåller farliga ämnen och om det inte återvinns rädd så får det förödande konsekvenser på miljön. Dom 16–20 kronorna du betalar går alltså åt för att återvinna däcken, när du köper däck är tanken att du kostnadsfritt skall kunna lämna in dessa till valfri verkstad. Förklaring (16 kr + moms = 20 kr)

Fusk förekommer

Det finns kända fall i media där däckverkstäder åkt för att ha fuskat med miljöavgiften. Det kändaste fallet är fallet med Fredrik Eriksson som blev blåst på 100 spänn. Helt onödigt!

Utländska producenter

Omfattas inte av ett producentansvar vilket gör att de indirekt slipper betala någon miljöavgift.

Svenska producenter

Själv ansvaret som producent innebär ”den som säljer däck är enligt förordningen (1994:1236) skyldig att ta emot uttjänta däck, även om man inte får sälja några nya” Detta gäller alla svenska bolag. Källa:

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/forordning-19941236-om-producentansvar-for-dack_sfs-1994-1236

Jag ska lämna däck, vad behöver jag tänka på?

Det är viktigt att du avlägsnar däcket från fälgen samt att du tar bort stenar, metallbitar, partiklar och andra restavfall som kan ligga kvar på däckens mönster.

Här har vi gjort en guide för dig som ska slänga gamla däck.

Läs expertens svar på frågan; Var kan man slänga däck?

Avgifter: Kategori 1 innefattar bildäck samt scooter, moped, ATV, lastvagnsväck, traktordäck, truck och mindre industridäck samt lantbruksdäck och mc däck. Denna kategori kostar 16 kronor. Kategori 1 R är den billigaste kategorin som bara kostar 10 spänn, hit rör regummerade däck. Hela prislistan har du hos svensk däckåtervinning.

___________________________________

Artikeln handlar om miljöavgift däck, kostnader, att tänka på.