3PMSF står för Three Peak Mountain Snowflake

Vad säger de nya reglerna?

SNÖFLINGA

Vad är 3pmsf?

Ja det säger inte mig så mycket tänker du. Hemma i Sverige kallas 3PMSF för alptopp/snöflinga, det är egentligen inget mer än en däckmärkning som finns på godkända vinterdäck. Se bild till höger –>

Lagen TSFS 2019:44 är tydlig ”vinterdäck skall vara märkta med 3PMSF”

OBS den tidigare M+S märkningen går att använda fram till 2024.

Källa:

https://www.regeringen.se/artiklar/2020/08/regelandringar-beslutade-den-25-juni-2020/

BRA ATT VETA

Från november 2012 kräver UNECE: s förordning 117, som ska genomföras i EU genom förordning (EG) 661/2009 för däck som ska användas under vinterförhållanden måste ett minimivärde för snö (bromsning och dragkraft) kunna uppnås.

Om däcket uppfyller kriterierna för ett ad hoc-prestandatest kan det markeras med den nya tretoppiga snöflingan.

Det finns ett känt däck från Michelin som kallas ”michelin CrossClimate” vilket sägs ha en sammanslagning av sommar och vinterdäcksteknologier som kombinerar säkerheten.

Det här är det första sommardäcket som lyckats få vintercertifieringen 3PMSF.

Märkningen är enkel att känna igen då det i princip är en snöflinga på däcket. Se bild nedan

3PMSF SNÖFLINGA ALPTOPP

ABS Wheels experter förespråkar nordiska men det finns även bra europeiska däck för vinterbruk. Ett hett tips är att välja dubbade däck om du inte tänkt köpa nordiska. Det finns en nackdel och det är priset, tyvärr kostar de nordiska däcken mer. Dock får man ställa sig frågan, ska jag tämja på säkerheten?

Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april – 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag. Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag.

Källa Polisen.se

kALLAS FÖR ”SNÖFLINGAN”

Det officiella namnet i vardagligt däcksnack är ”snöflinga” eller ”snöflingan”. Information till synskadade; Artikel handlar om de nya vinterreglerna kring snöflingan och dess bemärkning. Snöflingan kallas även för alptopp eller 3PMSF som står för Three Peak Mountain Snowflake, vilket kan översättas till ” Tre toppars bergsnöflinga”

ALPTOPP