När är det vinterväglag?

Många ställer sig frågan, när är det vinterväglag. Det råder en del skiftande meningar om detta. Dock är det alltid polisen som ofta är den som avgör om det är vinterväglag eller inte.

Lagen säger att du som kör en personbil, mellan 1 december till 31 mars måste ha vinterdäck på bilen. Detta krav gäller personbilar, lätt lastbil samt bussar under 3,5 ton. Sedan kommer detta med dubbdäck, som får användas under perioden 1 oktober till 15 april om det råder så kallad vinterväglag.

när är det vinterväglag

Det kan vara svårt att själv veta om det verkligen är vinterväglag. Eller om det är ok att ha kvar de dubbade däcken. Vad som kan ske, är att du tycker det är vinterväglag, medan polisen som stannar dig tycker tvärt emot. Då är det polisen på plats som alltid har rätt.

Det är vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan.

 

Otydlig information gör det svårare för dig

Det kan vara lite svårt att tolka det som står på Transportstyrelsen sida. transportstyrelsenDet fanns tidigare en tolkning av vinterväglag som sa att det var när det fanns snö, is eller frost på vägbanan. Detta var även vad som stod på polisens sidor och på olika däckföretags sidor.

Det finns numera en lite nyare tolkning, som säger att vinterväglag är det när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen och att det är polisen på plats som avgör om det är vinterväglag eller ej.

Dessa två tolkningar skiljer sig lite åt. Att det ska omfatta vägrenen borde vara en självklarhet, men man måste även tänka till lite själv. Startar du din resa i södra Sverige, med sommardäck, men sedan kör uppåt landet, där det fortfarande råder vinterväglag, så kan det bli knivigt för dig.

Att planera mycket kan vara bra…

Det gäller att du planerar inför din resa. Det allra bästa är att följa vinterdäckslagen! De allra flesta olyckor sker, när man har på sommardäck på bilen och vädret snabbt slår om. Då kan det bli blixthalka. Märker du att vädret slår om och det blir kallare ute, så kan du ge dig sjutton på att det räknas som att det då råder vinterväglag.

Volvo med ABS364 fälgar

Ta alltid det säkra före de osäkra

Det är alltid bra att ta det säkra före det osäkra när det kommer till att ha rätt däck på bilen. Dels för att du inte ska få sladd, men även för att du inte ska få böter för att du har på fel sorts däck.

Inför varje resa med bilen bör du alltså kontrollera datum, du bör kontrollera väder och du bör se över vilken färdväg du ska ta. Om du ska åka från ett varmt ställe till ett kallt eller tvärtom.

Om du vill testa på hur riktigt vinterväglag, med blixthalka känns att köra på, så kan du boka tid på halkbana. Det är något alla som ska ta körkort få gå igenom, men det är inte fel att testa på det ett par år senare när man har fått en körvana. Man tänker helt annorlunda när man är en mer van förare.

När är det vinterväglag?

Polisens enkla svar är: Det är vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Tänk på att även vägrenen räknas till vägbanan. Dubbdäck får användas mellan den 1 oktober och den 15 april.