Vi besvarar en läsarfråga

Detta behöver du för att rengöra dina däck

Många frågar just hur man rengör sina däck. Därför har vi valt att lägga upp en liten guide med 5 enkla bilder som besvarar just den frågan.

Förutom att rena däck ökar och förbättrar bilens utseende så ser det också riktigt snyggt ut. Jag minns min första golf från 86 som jag var så stolt över och tvättade i princip varje dag.  Däcken tvättade jag snabbt med en trasa efter varje körning. Tro det eller ej men jag lyckades köra med dom däcken i 2år…

Att rengöra sina däck har positiva egenskaper som ex bättre bromsförmåga, bättre grepp och schysstare inbromsning. Många tror faktiskt inte på att rena däck håller längre? Tänk dig själv ett par rena skor som du tar hand om, självklart kommer dom att hålla en längre tid framöver. Däcket är bilens skor.

Så här tvättar du på bästa sett

Tvätta bilens hjul och däck ofta, tvätta dom alltid separerat från din bil. Det Bästa man kan göra är att plocka ur däcket. (tar väldigt lång tid) men vill du uppnå bästa möjliga resultat så är detta exempel det bästa du kan göra. Som du ser på bilden ovan har vi tagit ett av våra däck. (vi lånar mina stackars däck)

Du behöver en hink, lite vatten, tvål och en mjuk borste.

Använd helst rengöringsmedel avsedda för däck, det räcker med att applicera lite grann på däcket för att sedan gnugga med en mjuk borste. Snåla inte med vattnet och se till att verkligen gnugga bort alla fläckar.

spruta däcket

Min favoritdel men också den svåraste delen, SKRUBBA däcket. Använd en enkel borste för att gnugga bort alla större fläckar och missfärgningar. Skölj av däcket med jämna mellanrum och påbörja samma process igen.

Se till att du komma in i hjulet där bromsbelägg och damm samlats. Detta område ackumulerar mest damm från bromsbelägg och är mest känslig för korrosion. Om det behövs, skölj och upprepa samma process. Vid det här läget bör du ha bytt ut vattnet. Skölj noga och länge.

Rengör och skrubba däcket

Nästa steg, OBS du är snart klar. Använd en mikrofiber duk för att torka rent däcket och hjulet. Ett tips är att ta lite toapapper för att torka bort vattnet. Därefter tar du mikrofiber duken så slipper den bli så himla blöt och klibbig.

VIKTIGT: Om du inte torkar dina däck och hjul ordentligt kan det på lång sikt skapa fläckar.

Vaxa däck

Vaxa dina däck. Detta görs på samma sätt som när du vaxar bilen. Applicera vaxet noggrant och rör om i gummit tills det glänser. Precis som på filmen karate-kit; ”wax on wax off”

Titta vad fint, rent och fräscht

rent


Är dina däck gamla så bör du köpa nya däck!

Beställ bildäck här.