Vad krävs för att du ska bli en bra förare? (hint: sänker bilkörning)

Börja med att se över din körning.

Kör enligt hastighetsreglerna

Bara genom att sakta ner och köra lagligt så ökar du dina chanser att inte krocka. När man kör snabbt så minskar reaktionsförmågan vilket gör att sannolikheten för en krock ökar.

Det finns inga fördelar med att åka snabbt! Oftast handlar det om att spara ”2-10 minuter”

Kolla körfält och undvik onödiga omkörningar.

Kolla körfältet för säkrare körning

Håll dig på ditt körfält och undvik att köra om människor om det verkligen inte behövs. Lär dig att acceptera att det alltid kommer att finnas fartdårar som inte orkar vänta. Jag som skriver det här kan med handen på hjärtat säga att jag tillhör den delen av förare som blir sur så fort någon kör sakta. 

Använd båda händerna på ratten.

använd två händer på ratten

Klassiska uttrycket ”använd båda händerna på ratten”. Det är faktiskt bevisat att man klarar sig bättre om man kör med två händer på ratten. Vid en krock så tar kroppen inte emot lika stor skada som om du hade kört med en hand. Detta säger ju sig själv, man behöver inte vara en hjärnforskare för att förstå fenomenet.

Håll avstånd! – du minns väl 3 sekunders regeln?

håll avstånd

Strunta i hur sakta personen kör, håll avstånd tänk om han helt plötsligt får en astma attack och tvärbromsar. Här kan du läsa mer om syftet med tre sekundersregeln:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Tresekundersregeln

Använd ALLTID blinkers, oavsett vad!

Använd blinkers! Mycket viktigt.

När du svänger! Använd blinkers. Många struntar i detta trots att det är extremt viktigt. Tänk dig själv scenariot där du har en galning bakom dig i 150km/h, tror du att han hinner reagera?Öhh nej!

Det bästa är att använda blinkers för att meddela långt i förväg att man snart kommer att svänga. Förutom att det är viktigt så får man också böter på hela 700kr om man struntar i att använda blinkers. Detta hände faktiskt min egen far. True story!

Håll koll på den döda vinkeln

Döda vinkeln

Den där blinda fläcken kan vara farlig, den är svår att nå om man inte kontrollerar döda vinkeln. Se därför till att kontrollera döda vinkeln när du ska svänga eller byta fil.

Använd säkerhetsbältet!

Använd bilbältet

Att inte använda säkerhetsbältet är ren idioti. Jag förstår inte varför vissa människor struntar i att använda säkerhetsbältet. Det är lag på att man ska ha på sig säkerhetsbältet – du får böter och du slipper dö vid en krock. Det värsta jag vet är föräldrar som inte dubbelkollar om barnen har på sig säkerhetsbältet. 

Viktiga saker som bilförare gör utan att veta vad som kan hända.

samma bild

När du är ute och kör strunta i all form av MP3, telefon, ipod, ipad och cd spelare. Håll koll på körningen och titta framåt. Det är du som är ansvarig för fordonet och passagerarna. Visste du att det bara räcker med 1-3 sekunders distraktion för att du ska kunna åsamka en krock.

Tänk på att inte köra på natten.

Titta inte på klockan när du kör

Undvik att köra på natten. De flesta olyckor sker på natten eller i småtimmarna på morgonen. Här är anledningarna:

• Det är svårare att se, oavsett väder.

• Du och andra förare är mer trötta. Din reaktionstid är långsammare, vilket gör körningen övergripande farligare.

• Du kommer att ha störst chans att möte upp med en berusad förare på natten.

Använd inte mobiltelefonen när du kör.

använd inte mobiltelefonen när du kör

Ungefär en fjärdedel av alla trafikolyckor är relaterade till mobilen i Amerika.

Hittade tyvärr inga fakta/statistik för Sverige men det bör vara ungefär densamma. Vi är så pass beroende av att svara ett sms att vi struntar i att kolla fram.  Har du barn i bilen så ska du verkligen inte använda mobilen, skäms på dig!

Åk kommunalt när det är dåligt väder!

Snöstorm

Försök att undvika att köra i dåligt väder. Vare sig det är extrem; dimma, vind, regn eller snö – så innebär det att din bil inte kan prestera till 100% (nu överdriver jag lite) men om du tittar på bild exemplet ovan så förstår du nog vad jag menar.

Kör aldrig berusad. Ta inte ens emot skjuts av en berusad person.

 

varning

Gå aldrig in i en bil där föraren är berusad, kör inte själv om du är berusad. Dont drink and drive så enkelt är det. Även ”en storstark” kan orsaka stora problem.

Är du trött? Stanna hemma och kör inte en meter!

Trött? kör inte det är farligt.

Kör inte när du är trött, oavsett om det är natt eller inte. När du är trött (särskilt om du somnar lätt eller har narkolepsi) så är din reaktionsförmåga kass (källa: http://vti.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A669316&dswid=-3093). Gullig katt va?

Se upp för poliser, ambulanspersonal och brandbilar.

Se upp för annalkande utryckningsfordon. Dessa fordon måste bara fram i tid och kan stressa en. Jag minns när jag tog körkortet för 20 år sedan och fick för första gången en ambulans bakom mig. Av någon konstig anledning blev jag rädd så jag stannade till lite, ambulansföraren bakom mig var rasande och tutade. Jag satt helt stilla tills han körde om mig. (Egentligen skulle jag flyttat på mig)

Men för er som stressas av rusande utryckningsfordon, ta det lugnt och sväng åt sidan. Låt utryckningsfordonet passera. 

Håll däcken säkra

Håll däcken säkra

Se till att köra med nya och bra däck. Kolla att du alltid har rätt luft i däcket. Ett tips är att alltid kolla däcken efter varje körning. Ingen större inspektion krävs än att kontrollera om du kört på något som kan skada däcket vid nästa körning. Även kvalitets däck och billiga däck bör kontrolleras ofta.

Kör med rena backspeglar.

rena backspeglar

Håll vindrutan och speglarna rena. Jag behöver nog inte förklara varför?

Byt ut vindrutetorkaren ofta.

vindrutetorkare kontroll

Byt ut din vindrutetorkare regelbundet. I händelse av att du stöter på dåligt väder (snö eller regn) så är det viktigt att dina vindrutetorkare fungerar bra.

Bäst tips inför år 2019