Däcken låter efter däckbyte – vad gör jag?

Du som precis bytt däck förväntar dig förstås en smidigare upplevelse utan några större problem. Men ibland kan det bli krångligt. Om dina däck låter efter däckbytet är det något som gått snett, och det är något du behöver ta itu med omedelbart.
 
Däcken är ju det du förlitar dig mest på i bilen. Det här är vad du behöver tänka på om däcken låter efter ett däckbyte.
 
mina däck låter
 

Vad kan orsaka ljudet?

Det kan finnas flera olika orsaker till varför dina däck låter efter ett däckbyte. Det här är hur du isolerar problemet.

  • Kolla först att du monterat däcken med rätt rotationsriktning. Om du inte bytt däcken med rätt rotationsriktning kommer däcken låta eftersom de inte rör sig åt det håll de är designade för. På många däck finns det en pil som visar vilken riktning de är designade för. Läs mer om rotationsriktning av däck.
  • Trycket kan även det vara en faktor. Både för högt tryck och för lågt tryck kan leda till oljud. Se därför till att trycket på dina däck ligger på den nivå som däcktillverkarna rekommenderar. Pumpa inte däcken för mycket, eftersom det leder till snabbare slitage. Här kan du läsa mer om däcktryck.
  • Typen av däck kan även det spela roll. Använder du dubbdäck vid fel årstid kan de förstås låta mycket mer. Det rekommenderas därför att du väljer rätt däck för såväl säsongen som den terräng du vanligtvis kör på. Mjukare gummiblandning på vissa däck kan leda till ett lägre ljud medan du kör. Vår guide om tysta däck kan hjälpa dig.

Varför låter mina däck?

Orsakerna till att dina däck låter efter ett däckbyte kan alltså vara flera. Kolla först att trycket på däcken ligger på rätt nivå. Sedan kan du ta en titt på rotationsriktningen. Det finns vanligtvis en pil som indikerar rätt riktning på däcken. Sist men inte minst kan typen av däck spela stor roll för ljudet.