Är däcken slitna?

Om du har ett mönsterdjup på under 1,6 mm på dina sommardäck så är de slitna och bör bytas ut omgående, detta eftersom det är det minsta mönsterdjupet som tillåts enligt svensk lag.
 

är däcken slitna?

Slits alla mina däck på bilen ut lika snabbt?

Nej, alla dina däck slits inte ut lika snabbt. Dina framdäck blir mer belastade och slits ut snabbare än bakdäcken. Det som gör att dina framdäck slits ut snabbare är att de används när du svänger och slits därför mer än bakdäcken.

Mina däck slits i mitten

Om dina däck slits mest i mitten så beror det oftast på att du har pumpat för mycket luft i dina däck, kolla upp vad ditt lufttryck i däcken ska ligga på och använd en tryckmätare så du kommer ner i rätt lufttryck i dina däck. 

Mina däck slits på utsidan

Om dina däck slits mest på utsidan, dvs på båda kanterna så beror det oftast på att du har för lite luft i dina däck, då får du kolla upp vilket lufttryck du ska ha i dina däck och använda en tryckmätare för att få rätt mängd. Kolla däckens lufttryck med jämna mellanrum då du kan ha fått pyspunka.

ojämt slitage

Om du har ett ojämt slitage på dina däck, dvs att ett däck har mer slitage än dom resterande däcken. Däcket kan ha kala fläckar eller andra täcken där du ser att slitaget inte alls stämmer in med resterande däck på bilen så kan dina däck behöva lämnas in på balansering.

Sammanfattning

Som du läst ovan kan det finnas många olika orsaker till varför dina däck blir slita men håller du koll på att du har ett korrekt lufttryck i alla dina däck samt att dina däck är balanserade så kommer dom att slitas betydligt mindre och du kommer spara pengar på att slippa köpa nya däck.

Är däcken slitna på bilden ovan? Ja i alla fall den på höger sida.