Varför blir däcken bruna?😭

Tänk dig att du vaknar upp en dag och går till bilen, dina snygga svarta däck är helt plötsligt bruna. Varför blir däcken bruna? Det är något som kan hända dina däck för eller senare. Du kan självklart motverka det.

svart vs brun däck

Här illustreras två begagnade däck. Ett är svart och det andra är brunt. (verkligt case)

Orsaken till att däcken blir brunfärgade

Det finns ett ämne i däckens gummi som kallas för antiozonant (förklaring: https://en.wikipedia.org/wiki/Antiozonant). Medlet använts för att motverka bla uttorkning och sprickbildning. Att däck blir bruna är egentligen inget konstigt, det är oftast gamla ovårdade däck som rullat ett par år som blir brunfärgade.

”Däckets silikon är inget som orsakar färg skiftet vilket många tror.”

Däcken blir bruna när antiozonanten går mot gummihöljet, något som händer med tiden. Så fort elementen kommer i kontakt med syre så börjar själva oxidationen. Med tiden blir däcket brunare och brunare. Antiozonant är inget dåligt även om det tycks ha en negativ inverkan på färgen, anledningen till att däcktillverkare använder medlet är för att skydda däcket mot bland annat uv ljus och syre.

Så här motverkar du att få brun färg

Precis som människoskinnet så måste däck tvättas och hållas rent med jämna mellanrum. Det är viktigt att du tvättar dina däck på rätt sett. (se guide)

Använd däckvax för att smörja däcket, detta fyller däckets porer med nödvändiga komponenter.

(Ironiskt nog, lite likt hyn på ditt ansikte) Man kan även använda tätningsmedel vilket är dyrt och egentligen onödigt, dock visar amerikanska guider att däcken får ett ”större skydd” med anledning av att polymerna fäster sig mot däcket och täcker likt en päls.

Tre tips som är gratis

  1. Förvara däcken på rätt sett. Håll det inomhus i god miljö (se guide).
  2. Rengör däcken noggrant. Torka av därefter. Gärna var tionde dag. (se guide)
  3. Däckglans är bra, en av våra personliga favoriter. Säljs i stort sett överallt. De silikonfria glansmedlet förhindrar bland annat sprickbildning. (se guide)