Bäst rullmotstånd? Här är topp 3 inom däck

Alla vill ha däck med ett lågt rullmotstånd. Bildäck, cykel eller mc däck med lågt rullmotstånd gynnar plånbok, miljö och natur.

rullmotstånd

Vad är rullmotstånd?

Sekunden du trycker ner gaspedalen så aktiveras energi vilket går genom motor till däck. När däcken vrids runt för att flytta bilen så används rullmotståndet, dvs hur mycket energi det krävs för däcket att få bilen i rörelse. Rullmotstånd är egentligen en av många faktorer som ligger bakom bilens rörelse, i huvudsak är det motorn och andra komponenter.

Viktigt: Ett lågt rullmotstånd ger alltså mindre bränsleutgifter.

Däckets rullmotstånd är den energi som ditt fordon för att få bilen i rörelse. Med andra ord är det ansträngningen som krävs för att hålla ett däck rullande. Det som bidrar till rullmotståndet är fenomenet hysteresis. Hysteresis är energiförlusten som uppstår när ett däck rullar genom dess fotavtryck (Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Hysteres)

Hur mycket tjänar jag egentligen?

Det handlar inte om tusenlappar vilket tyvärr många tror. I stort sett sparar man 3% (källa 1) enligt den amerikanska regeringen. I Sverige finns det tester som visar att man sparar några hundra kronor per år. Oftast är däck med lägre rullmotstånd betydligt dyrare. Man får egentligen räkna lite själv om man tjänar på det eller ej.

För lastbilar eller tyngre fordon så kan det röra sig upp till 25% (källa 2) i besparingar (nu snackar vi pengar).

Så här mycket sparar du

Har du ett däck med bränsle klassen B så förbrukar du i snitt 0.1 liter mindre bränsle per 10 mil kontra ett däck i C klassen. Med andra ord så sparar du rejält mycket om du väljer ett A klassat däck kontra ett E, F eller G.

Den största skillnaden som någonsin räknats ut är 1010tires som lyckats få fram skillnaden mellan det bästa däcket och de sämsta, på ett år sparade normalpersonen ca 85 till 100 liter. Vad blir det i pengar per år?

Lista

Bensinpris 14 kr = 1400 kr / år

Diesel 14 kr = 1400 kr / år

E85 = 1000 kr / år

Drivmedelspriserna varierar dag för dag, vi räknade därför lite högre än normalt.

Källa 1:
https://afdc.energy.gov/conserve/fuel_economy_tires_light.html

Källa 2:
https://www.sae.org/publications/technical-papers/content/2005-01-3550/

Källa 3:
https://www.regeringen.se/4afbe4/contentassets/61f93d2abb184289a0c81c75395207b6/en-samlad-politik-for-klimatet–klimatpolitisk-handlingsplan-prop.-20192065

DESSA TRE DÄCK HAR LÄGST RULLMOTSTÅND

Continental eco contact 6 är ett högteknologiskt däck med betyget A i bränsle. Däcket har fått bra kritik, har även A i våtgrepp.

Dunlop sport blueresponse är ett billigare alternativ som också är A klassad enligt rullmotstånds-tabellen. 

Goodyear efficientgrip performance är ju en testvinnare som också fått betyget A i rullmotstånd, dock har detta däck fått betyget B i bränsle.

Vilken rekommenderar vi? Vi rekommenderar faktiskt Dunlop i det här fallet då vi anser att de däcket är bäst enligt egna källor. Vad tycker du själv?