Luftfjädring

Finns väl ingenting häftigare än luftfjädring? Tänk dig att kunna sänka och höja bilen precis som du vill…

Det har blivit allt mer populärt bland bilister att montera luftfjädring. Idag säljs det i form av färdiga eller lösa kit.

På senare tid har det blivit alltmer populärt att utrusta sin bil med luftfjädring eller hjälpfjädring som det också kan kallas. Dessa är speciellt bra att ha när bilen är tungt lastad men kräver samma komfort som vanligt. Luftfjädring lämpar sig ypperligt för fordon som skåpbilar och pickups samt husbilar som ofta har en extra last. För övrigt är stora fordon utrustade med detta system, vilket yttrar sig genom att bussar och spårvagnar etc, reglerar sin höjd vid av – och påstigning för passagerare. En bil som har stora hjul kan också behöva utrustas med denna typ av fjädring som då sänker bilen.

luftfjädring bmw

”Gör det som alla drömmer om”

luftfjädring audi

Hur fungerar luftfjädring?

Kostar från 5000 kr och uppåt. Livslängden är lång, ca 100.000 km om du kör varsamt.

Fjädringen på bilar är till för att skapa en bra balans mellan komfort och den last som bilen bär. Detta är alltså till för att underlätta köregenskaperna. Om en bil behöver extra hjälp på traven så kan man komplettera den redan existerande fjädringen med luftfjädring. Denna sitter vid bilens bakaxel och använder sig av kompressionen av gas för själva rörelsen.

En kompressor som står i anslutning till fjädringen, fyller luftbälgarna som är fjäderelementen. Trycket i bälgarna regleras beroende på bilens vikt. Även bälgarnas längd spelar in. En luftfjädring behöver samtidigt kunna samspela med stötdämparen så när man installerar en kompletterande fjädring, bör man se över stötdämparen också.

luftfjädring ford
luftfjädring mellansänkt
luftfjädring mustang
luftfjädring tesla

Luftfjädring då och nu

Under 50-talet utrustades vissa stora amerikanska bilar med luftfjädring men detta försvann snart. Man har även kunnat se det på en del stora tyska bilmodeller hos Mercedes-Benz.

Under 90-talet gjorde luftfjädringen comeback och idag existerar det på ett flertal premium-modeller. De andra får köpa till det om så önskas. Däremot är det vanligt på bussar och stora lastbilar som är vana att transportera stor last.

Luftfjädring och kompressor-sats

En kombination av båda är det bästa alternativet samt en automatisk nivåreglering. Denna bidrar till att reglera luftbälgarnas tryck efter önskad höjd. Man kan också göra detta manuellt med ett annat system direkt från förarsätet.

Månadens deal

HITTA FÄRDIGT KIT TILL BÄST PRIS

Vill du se vem som har bäst pris denna månad? följ stegen nedan. Genom att skriva in din mail nedan godkänner du att vi skickar e-post reklam till dig, du kan när som helst avprenumerera.