Nytvättad bil utanför ABS Wheels!

Tvätta bilen med dessa 10 enkla tips

Att tvätta bilen med jämna mellanrum och på rätt sätt är något man bör betrakta som förebyggande bilvård. Sköter du detta moment minskar risken för många vanliga problem man kan råka ut för som bilägare.

Dessutom behåller bilen sitt värde bättre om den är välskött. Att det är trevligare att att köra och äga en ren och välskött bil är ytterligare ett argument för att tvätta den regelbundet. I den är artikeln delar vi med oss av våra bästa tips för smidig och effektiv biltvätt.

Tvätta bilen ofta

Det kan faktiskt vara betydligt mer tidseffektivt att tvätta bilen lite oftare än att vänta tills det blivit helt nödvändigt. När smutsen gror in och sätter sig blir den helt enkelt svårare att göra sig av med. Det gäller inte minst ställen som inte är så åtkomliga. Om du satsar på att tvätta din bil ofta räcker i regel en snabb avspolning med högtryckstvätt mycket långt och det är något man kan göra utan att det känns som ett helt projekt att tvätta sin bil.

bra produkter

Välj ändamålsenliga produkter

Många använder vanligt diskmedel till att tvätta bilen. Det löser fett och är naturligtvis bättre än att inte använda någon produkt alls. Ett särskilt bilschampo är dock extra snällt mot lacken och mycket bättre än diskmedel om du vaxar bilen för optimalt skydd och fin glans. Med diskmedel och andra produkter som inte är avsedda för biltvätt riskerar man att få en matt finish när man egentligen vill att den ska vara blank. Ett bilschampo ger dessutom bilen en trevlig doft och kan riktigt drygt om du doserar rätt.

högtryckstvätt

Tvätta bilen med högtryckstvätt

En bra anledning till att tvätta tvätta bilen på en för ändamålet avsedd tvättplats är att det där finns tillgång till bra högtryckstvättar. Om bilen inte är ordentligt förspolad innan man går loss med tvättsvamp och bilschampo kan kvarbliven smuts fungera som slipmedel och repa karossen. Det finns dock exempel på bilägare som åstadkommit bucklor i bilen genom att använda en stark högtryckstvätt allt för nära bilen. Det gäller alltså att använda dessa kraftfulla redskap med viss försiktighet. Du kan även köpa en bra tvätt men tänk på att alla inte är avsedda för varmvatten.

avfettning tvätta bilen

Avfettning är A och O

När det är dags att tvätta bilen börjar man ofta med att avlägsna fett. En bil kommer i kontakt med många olika ämnen, insekter som krossas i hög fart och lämnar olikfärgade fläckar, olja, mögel, fågelskit, tjära och salt är bara några exempel. Avfettningen innebär alltså inte bara att man avlägsnar fett utan att man gör sig av med fläckvis sittande smuts. Särskilt bilens fälgar och underrede kan behöva avfettas grundligt, inte minst vintertid. En petroleumbaserad produkt är ofta ett bra val trots att de kan vara dyrare än andra alternativ.

tvätta bilen tänk på detaljer

Tvätta bilen och tänk på detaljerna

Har man en skinande ren bil träder små misstag fram med oönskad tydlighet. Många glömmer till exempel att tvätta bilens fönster som kan vara flammiga och tråkiga även om den värsta smutsen brukar försvinna vid avspolningen. Där är det vanligt fönsterputsmedel och polering med bomullstyg som ger det bästa resultatet. När du ska tvätta bilen är det även viktigt att tänka på däcken. De blir ofta grå och tråkiga just på grund av att man tvättat dem. Du kan dock ge gummit ny lyster genom att använda särskild däckglans som sprayas på.

vaxa bilen

Glöm inte att vaxa bilen

Många av oss gillar att ge bilen extra omvårdnad i det ganska tidsödande moment som en ordentlig vaxning innebär. Om du inte hör den skaran bör du ändå veta att vaxning innebär att du inte behöver tvätta bilen lika ofta. Vaxet har nämligen smutsavvisande egenskaper. Du kan applicera vaxet för hand eller med en polermaskin, det är dock viktigt att bilen är helt torr och fri från smuts om du inte vill riskera att skada lacken. Få insatser gör så mycket för bilens utseende som en väl genomförd vaxning.

tvätta bilen interiör

Insidan är också viktig

Om du ger dig i kast med att tvätta bilen ska du inte glömma bort att se över bilens insida. Grus kan åstadkomma report i interiören och en dammsugning bör därför vara en självklarhet i samband med biltvätt. Har du en bil med påkostad läderklädsel är rengöring med microtrasa en gång om året ett bra riktmärke. Efter rengöring ska du använda läderbalsam så att klädseln håller. Fläckar på tygklädsel kan sprida sig vid bruk av rengöringsmedel. Där kan det vara bättre att lämna in bilen och fläcken borttagen med en särskild vattendammsugare.

audi a4

Låt en fackman hjälpa dig med motorn

Tvätta bilen noga men se till så att vatten inte hamnar på fel ställe under motorhuven. Om du inte vet precis vad du gör kan känslig elektronik ta skada om den inte täckts över ordentligt. Det gäller inte minst om du använder en högtryckstvätt. Motorn ska absolut inte tvättas när den är igång. Avfettningsmedel och andra rengöringsprodukter kan även orsaka missfärgning om motorn är allt för varm när den rengörs. Med det sagt så har motorn många delar som mår bra av rengöring då och då.

torka bilen

Torka bilen på rätt sätt

Många material som man tycker borde kunna användas till torkning av bilen efter en biltvätt kan faktiskt skada lacken. Polyester är ett exempel och även tvättsvampar som blivit gamla är ett dåligt val. Använd istället gummiskrapa och en särskild torkduk om du inte vill riskera små repor. Att tvätta bilen i starkt solljus är inte alltid lösningen eftersom vissa rengöringsprodukter kan skada lacken om bilen är för varm. På en biltvättsanläggning används ofta varmluft i torkningsmomentet och det ger ett bra resultat när bilen väl är helt ren.

miljö

Tänk på miljön vid biltvätt

Att tvätta sin bil innebär i regel att man gör av med mycket vatten. Ska man rengöra effektivt är högtryckstvätt som gäller och spillvattnet kommer då att innehålla en del tungmetaller och annat som kan innebära en miljöbelastning. Det är förbjudet att tvätta bilen med bilschampo och avfettning på gatan eller garageuppfarten. Tvättar du bilen på en professionell biltvätt finns det alltid oljeavskiljare och reningsverk som tar hand om tvättvattnet på ett bra sätt. Det är betydligt bättre för miljön än när detta rinner ner i ett vanligt avlopp.

Hur tvättar man sina fälgar?

https://www.youtube.com/watch?v=wCbcN-nf2bc

Vill du ha marknadens bästa priser på däck och fälg?

Vad är särskilt viktigt att kontrollera när du har tvättat din bil med högtryckstvätt?

Det är mycket viktigt att du kontrollerar bromsarna. Gör det till en vana att alltid kontrollera bromsarna efter att du tvättat bilen. Som regel bör man krypköra bilen först och sen trycka ner bromspedalen hastigt. Bromsar bilen så är allt som det ska.

Du kan dock vara extra försiktig genom att kontrollera det i en högre hastighet (max 5-10kmh)

På ABS Wheels brukar vi alltid säga till våra kunder att det aldrig skadar att vara nogrann och försiktig. Kör försiktigt och ta hand om dina medtrafikanter 😉

tvätta bilen