torkarblad

Torkarblad – vad passar min bil?

Torkarbladen är det som i vanligt talspråk kallas för vindrutetorkare, trots att vindrutetorkarens anordning är lite mer komplex och består av fler saker än bara torkbladen. Dessa blad är således det svarta gummit på torkar-armarna som sveper över vindrutan en regnig eller snörik dag. Torkarblad bör bytas ut lite då och då, eftersom de riskerar att slitas ut relativt snabbt, speciellt i vårt fuktiga och hårda klimat

Sök kompletta hjul

Torkarblad till framruta och bakruta

De flesta bilar är utrustade med ett par vindrutetorkare på framrutan och en på bakrutan. När du köper nya torkarblad kan du antingen köpa en hel sats för hela bilen eller bara välja till en av rutorna. Många bilhandlare och onlineshoppar har torkarblad som passar just din bilmodell. Du kan då antingen söka på bilmodell eller skriva in ditt registreringsnummer så att sidan letar upp rätt torkarblad åt din bil automatiskt.

Materialet i torkarblad

Bladen är gjorda av gummi som är en mix av natur-och syntetgummi för att klara solljus, väta och kyla. Det finns även blad i silikon om du föredrar det. Somliga tycker de arbetar mer ljudlöst. Spänsten i bladen är också viktig och för att skapa bra aerodynamik och ett jämnt tryck mot rutan, så används en integrerad gummispoiler.

Du kan köpa olika typer av blad: flatblade, traditionella blad med hak-, bajonett-, topp- eller sidofästen samt nyare varianter med ett specialfäste.

När det är dags att byta

Det finns flera sätt att lägga märke till om dina torkare håller på att slitas ned. Dels blir det svårare för dem att göra rent din ruta och dels kan gummit bli både torrt och få rostfläckar och på så vis förstöra rutan. När du byter torkarblad är det viktigt att samtidigt se om motorn som är bunden till torkarna fortfarande är felfri, i annat fall måste denna också bytas ut.

Ett tips är att byta ut dina torkarblad efter ca 3000 mil, men detta beror naturligtvis på i vilket klimat din bil främst vistas i. Räkna åtminstone med ett byte en gång om året. oftast kan du göra det i samband med att du ska byta däck.

Lägg beställning (499kr per kit)

1 + 10 =