Kan ett däck explodera?- 😱

Vi har alla varit där och upplevt en punktering, den känslan är jobbig och nästintill irriterande. Det är ett besvärligt scenario men vanligtvis inte livshotande.

Ett däck som exploderar är däremot livshotande! Som fotgängare kan man i värsta fall tappa hörseln eller skadas.(källa: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1854067)

däckexplosion

Varför exploderar däck? 

Det finns idag många olika faktorer som gör att ett bildäck exploderar. Här tar vi fram dom vanligaste anledningarna:

  • Felaktigt lufttryck – För mycket eller för lite luft kan orsaka en däckexplosion. (om du överskrider rekommendationerna avsevärt)
  • Designfel hos tillverkaren – Defekter i ett däck kan orsaka sprickor på utsidan, vilket kan leda till betydande luftförlust och explosion. Det är dock extremt ovanligt men kan förekomma hos riktigt sunkiga budgetdäck.
  • Överhettas – ett däck som överhettas gör att trycket inuti däcket ökar, går det till en farlig nivå så riskerar däcket att explodera. Scenariot är vanligt bland riktigt dåliga lastbilsdäck.
  • Skräp & dåliga vägar – När du är ute och kör på vägen kan gropar, glas och riktigt ojämna vägar leda till att ett däck på sikt exploderar.

Hur vanligt är det med däckexplosioner?

I Sverige är det ovanligt med exploderande bildäck, statistiskt sett är det vanligare med lastbilsdäck. Vi har bra regleringar i Sverige som inte tillåter aktörer att saluföra vad som helst! Alla seriösa däckhandlare följer STRO och däckbranschens rekommendationer. 

Är du orolig över att ditt däck inte håller måttet? kontakta experterna på order@abswheels.se

Lite videos nedan från youtube:

DÄCKEXPLOSION: FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER

  • Inspektera däcket dagligen och gör det till rutin. Kontrollera att däcket inte är punkterat eller har skador. 
  • Det har förekommit dödsfall i samband med däckexplosioner, senast 2017 enl Worksafe.
  • Byt alltid däck på sommaren samt på vintern på så sätt förebygger du att däcket inte slits mer än vanligt. 
  • Tänk på vikten i bilen – överbelasta inte den. Kör endast med maximalt 5-8 år gamla däck.

Tycker du att ämnet var intressant? kanske har du sett en däckexplosion någon gång? maila gärna bilder till johan@abswheels.se. Vill du läsa mer om ämnet så har vti tagit fram mer info.

– Var inte rädda över att däcken ska explodera, syftet med inlägget är inte att skrämmas. Det kan dock vara bra att ha en humm om däckexplosioner… För skojs skull placerade jag en nyårssmällare mellan hjulet nedan 😂 (inget hände med däcket eller fälgen)

Ha de fint nu och kör försiktigt!